Τσίπρας: Τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία

Τσίπρας: Τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία

Τσίπρας: Τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, η οποία, όπως είπε, πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν κινδυνεύουν μισθούς και συντάξεις.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. «Πορευόμαστε, θα έλεγα, στο ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και γι” αυτό είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Όπως έκανε γνωστό υπάρχει κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως «οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ που θα πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων, θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

Παραμένουν, ωστόσο, ανοιχτά θέματα, όπως είπε «κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία της ήδη απορυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μίλησε για τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τς επόμενα δύο χρόνια

-Να μην έχουν υποχρεώσεις για νέες περικοπές

-Αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιο χρέους

-Ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων

«Έχει έρθει η ώρα της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών. Να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν», υπογράμμισε και ανέφερε πως η κυβέρνηση επιδιώκει λύση που θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησης μας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο», είπε και κάλεσε την άλλη πλευρά να προσχωρήσει στον ρεαλισμό

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας πως «το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα κακό πρόγραμμα αλλά η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών».

«Η προηγούμενη πολιτική ελίτ απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες δυνάμεις για να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «ήταν δεδομένο το μνημόνιο ότι θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ύφεση η οποία όμως ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής» υποστήριξε. ​

«Η πολιτική και οικονομική αυτή καταιγίδα ένα πράγμα άφησε ακλόνητο στη θέση του: Το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που στήριζε την πολιτική και οικονομική ελίτ αυτής της χώρας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ πολιτικής ελίτ, μιντιαρχών και Τραπεζών»