Φορολογικές δηλώσεις: η παγίδα των τόκων η απόχη των δανείων και τα...

Φορολογικές δηλώσεις: η παγίδα των τόκων η απόχη των δανείων και τα τρεξίματα των διαζευγμένων

Φορολογικές δηλώσεις: η παγίδα των τόκων η απόχη των δανείων και τα τρεξίματα των διαζευγμένων

Όσο πάει και σφίγγει η μέγγενη του ηλεκτρονικού Taxis. Χρόνο με τον χρόνο, το σύστημα γίνεται ολοένα και πιο «απαιτητικό» ενώ οι νέες απαιτήσεις οδηγούν τελικώς και σε περισσότερο φόρο. Φέτος, στο «στόχαστρο» μπαίνουν τόκοι καταθέσεων, δγγάνεια και …διαζύγια.
Τόκοι

Είστε ένας από τους περίπου 30.000 φορολογούμενους που μπήκαν στον κόπο να επισκεφτούν την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ; Αν ναι, θα  έχετε ήδη διαπιστώσει ανοίγοντας τον πίνακα με τους τόκους των καταθέσεων ότι φέτος εμφανίζονται πολύ περισσότερες εγγραφές σε σχέση με πέρυσι. Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος; Πέρυσι, εμφανίζονταν μόνο οι καταθέσεις στις οποίες το όνομά σας αναγραφόταν πρώτο. Φέτος, συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέσεις στις οποίες εμφανίζεστε ως συνδικαιούχοι. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι πριν υποβάλλετε τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να κάνετε οικογενειακό συμβούλιο αλλά και σύσκεψη με τον λογιστή. Είναι προφανές ότι οι ίδιοι τόκοι, μπορεί να αναγράφονται σε δύο ή και σε τρεις διαφορετικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, αν ο πατέρας έχει ορίσει ως συνδικαιούχους τα δύο παιδιά του, τότε οι τόκοι της συγκεκριμένης κατάθεσης θα εμφανίζονται σε τρεις διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις. Το να δηλωθούν οι  τόκοι «επί τρία» είναι μέγιστο λάθος που κοστίζει καθώς επί των τόκων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%. Αν μάλιστα τύχει λόγω των τόκων να αλλάξετε κλιμάκιο, τότε θα σας κοστίσει ο…κούκος αηδόνι καθώς η εισφορά επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ και όχι κλιμακωτά. Προσοχή λοιπόν στη μεγάλη φετινή παγίδα: αποφασίστε ποιο είναι το «πραγματικό γεγονός», δηλαδή σε ποιον ανήκουν οι καταθέσεις και πράξτε ανάλογα.

Δάνεια

Η δεύτερη μεγάλη παγίδα της φετινής χρονιάς: Το υπουργείο Οικονομικών πήρε από τις τράπεζες αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την αποπληρωμή των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων. Τα δάνεια αυτά, αποτελούν τεκμήριο το οποίο μάλιστα προστίθεται στα υπόλοιπα τεκμήρια. Πέρυσι που δεν γινόταν ηλεκτρονική διασταύρωση, όλο και κάτι θα μπορούσε να ξεφύγει. Φέτος δεν γίνεται, Προσοχή λοιπόν. Βρείτε τρόπο να καλύψετε τα τεκμήρια. Και μεγάλη προσοχή στην «ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών». Δεν μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε. Φέτος γίνεται αυτόματος υπολογισμός βάσει των εισοδημάτων που έχετε εμφανίσει σε προηγούμενες δηλώσεις.

Και τα… διαζύγια

Πέρυσι, η εφορία έκανε τα στραβά μάτια και δέχτηκε ξεχωριστά τις δηλώσεις των χωρισμένων χωρίς να ψάξει αν έχει υποβληθεί η σχετική δήλωση στο Μητρώο. Φέτος δεν έχει γίνει το ίδιο. Όσοι έχουν χωρίσει και δεν το έχουν δηλώσει, θα εμφανιστούν ξανά παντρεμένοι και για να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις θα πρέπει πρώτα να περάσουν από το μητρώο της εφορίας με τα απαραίτητα έγγραφα. Προσοχή: η διατροφή είναι τεκμήριο

ΠΗΓΗwww.fpress.gr
SHARE