Αντ. Σαμαράς: Φέρνουν χειρότερη συμφωνία μέσα στο μνημόνιο ή χρεοκοπία

Αντ. Σαμαράς: Φέρνουν χειρότερη συμφωνία μέσα στο μνημόνιο ή χρεοκοπία

Αντ. Σαμαράς: Φέρνουν χειρότερη συμφωνία μέσα στο μνημόνιο ή χρεοκοπία

Κυβέρνηση των μη αποφάσεων, που εγκυμονεί ανεξέλεγκτα ατυχήματα, χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Όπως είπε, στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών απαιτουνται αποφάσεις ευθύνη και αλήθειες, αλλά η κυβέρνηση δεν φαινεται να μπορεί να παίρνει τις ευθύνες της.

«Στις 8 Μαΐου ειχε στειλει επιστολή (στους θεσμούς) ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεωσεις της, κάτι που είναι ομολογία πλήρους αδυναμίας» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Έχουν τάξει στους πάντες τα πάντα και τώρα λένε στους δανειστές ότι δεν μπορούν να πληρώσουν προναγγέλλοντας πιστωτικό γεγονός, που αν συμβεί όχι μονο αυξήσεις δεν θα μπορεσουμε να δώσουμε αλλά ούτε μισθους και άλλες πληρωμες δεν θα μπορέσουμε να καταβάλουμε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι λέει ότι διαπραγματεύεται όμως έχει χαθεί υπερπολύτιμος χρόνος, ενώ φαίνεται ότι δεν υπήρχε σχέδιο.

Χαρακτηρίζοντας το ζήτημα της ρευστότητας ως τη μεγαλύτερη απειλή, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «οι τράπεζες αγκομαχούν και πάλι, με τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό και με την αβεβαιότητα».

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του είπε ότι είχαμε φτάσει στο τέλος του μνημονίου.

«Από την επομένη των εκλογών καλούμε την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, όμως έχει έναν Πρωθυπουργό παγιδευμένο σε ιδεοληψίες και σε σειρά πολύ μεγάλων προεκλογικών ψεμάτων. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει χθες, πρέπει να μην πνίγει την ανάκαμψη, η οποία θα γίνει μόνο με μείωση αντιπαραγωγικών δαπανών του κράτους, όχι με αύξηση φόρων».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως «αν η κυβέρνηση κατανοεί την ανάγκη μια εθνικής συνεννόησης που θα τον βοηθουσε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις όσων ζουν σε έναν ξεπεράσμένο κομματικό μικρό’κοσμο δεν θα κλείσουμε την πόρτα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., η χώρα μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, «που σημαίνει να σταματήσει το μεγάλο κομματικό κράτος που επανασυστήνεται, να αποκατασταθούν οι μεταρρυθμίσεις που καταργούνται, να επιταχύνουμε αυτές που σταμάτησαν, να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, που βρίσκεται στο ναδίρ».

Όμως, όπως υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, φαίνεται πως η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αλλάξει μυαλά και πολιτική.

«Όλα δείχνουν πως φέρνει μια χειρότερη συμφωνία μέσα στο μνημόνιο ή χρεοκοπία» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν έστω και την τελευταία στιγμή συνέλθουν, εμείς θα βοηθήσουμε». Σημείωσε όμως πως δεν μπορούμε να διαπραγματευτουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς έκανε «έκκληση για τη μεγάλη αυτή συνεννόηση για τη σωτηρία της χώρας, που είναι ακόμη εφικτή, την οποία ζητώ για να αλλάξει η χώρα πολιτική, όχι για να στηρίξουμε τη σημερινή πολιτική».