Απλοποιείται η διαδικασία κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων

Απλοποιείται η διαδικασία κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων

Απλοποιείται η διαδικασία κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων

Στην απλοποίηση της διαδικασίας σχετικά με το πιστοποιητικό γνώσεων και την κατάρτιση στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων προχωρά το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Ε. Αποστόλου, την Παρασκευή 15 Μαΐου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού έχει ως εξής:

Αγαπητέ συνάδελφε, όπως γνωρίζετε, προτεραιότητα του Υπουργείου μας αποτελεί η βοήθεια προς τους παραγωγούς, ώστε να χρησιμοποιούν σωστά και ορθολογικά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και βεβαίως να τους διευκολύνουμε στη διαδικασία κατάρτισης και πιστοποίησης. Ωστόσο, υπάρχει ένας Κανονισμός ο οποίος μας υποχρεώνει σε ορισμένα πράγματα. Θα προσπαθήσουμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο, απλουστεύοντας κυρίως τις διαδικασίες και καθιστώντας τες ταυτόχρονα αποτελεσματικές.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώσαμε ότι η διαδικασία πιστοποίησης των αγροτών θα γίνεται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές του Οργανισμού «ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ», καθώς και στις περιφερειακές του υπηρεσίες.

Προχωράμε, δηλαδή, στην ενεργοποίηση των δημοσίων φορέων για παροχή δωρεάν κατάρτισης στους παραγωγούς, οι οποίοι θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις μόνο με την πληρωμή του παράβολου, που από τα 100 ευρώ θα κατέβει έως το τέλος Αυγούστου στα 25 ευρώ και από τότε έως το τέλος του χρόνου θα πάει στα 50 ευρώ. Κυρίως το κάνουμε για να έρθουν οι αγρότες έγκαιρα και να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Επίσης, απλοποιείται όλη η διαδικασία των εξετάσεων, με μείωση του συνολικού αριθμού των ερωτήσεων κατά 30%, ενώ κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι παραγωγοί θα πρέπει να απαντήσουν επιτυχώς σε είκοσι από τις σαράντα ερωτήσεις. Νομίζω πως μπαίνουμε σε μια διαδικασία απλούστευσης.

Όσον αφορά, βεβαίως, το σχέδιο για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων, σας είπα ότι υπάρχει η συγκεκριμένη Οδηγία. Εμείς, ξεκινώντας μια προσπάθεια, θα προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Βασικά στη διαδικασία συμμετέχουν δημόσιοι φορείς, αλλά και ιδιωτικοί φορείς. Ορισμένοι από τους δημόσιους φορείς είναι ο «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ», τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το «Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο», αλλά και οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος φορέας που μπορεί να παράσχει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Υπάρχουν και ιδιωτικοί φορείς που θα μπουν σε πρώτη φάση στη συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτά, όμως, με ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, διότι, όπως είπαμε, στόχος μας είναι πρωταρχικό ρόλο να παίζουν οι δημόσιοι φορείς και όσο το δυνατόν στη διαδρομή να καλύπτουν τις ανάγκες του αγροτικού χώρου, οι οποίες ανάγκες οπωσδήποτε δεν θα συνοδεύονται και με καταβολή οποιουδήποτε -ούτε καν ελαχίστου- τιμήματος.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, όλα πλέον πάνε στους δημόσιους φορείς, καταργώντας, ουσιαστικά, μέσα από αυτή τη διαδικασία τους ιδιώτες.

Δείτε περισσότερα εδώ

ΠΗΓΗwww.paseges.gr
SHARE