Την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης θέτει σε...

Την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης θέτει σε προτεραιότητα ο Γ. Στασινός.

Την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης θέτει σε προτεραιότητα ο Γ. Στασινός.

«Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να εφαρμόσει και η πολιτεία μπορεί άμεσα να προχωρήσει στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και στην ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης», τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικό το νόμο 4178/13 για τα αυθαίρετα. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει ακόμη ότι «οι πολίτες και οι μηχανικοί έχουμε την ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση να κλείσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος» και ότι «καταγράφοντας το κτιριακό απόθεμα της χώρας, να περάσουμε όλοι – πολιτεία, μηχανικοί και πολίτες – σε μία νέα ηλεκτρονική εποχή».

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δημιουργεί μετά από τρείς δεκαετίες, με σημείο αναφοράς το νόμο 1337/83, νέα νομολογία και ανοίγει νέα σελίδα στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, την προώθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την καταγραφή του κτιριακού αποθέματος. Σε αυτές τις κατευθύνσεις καταγράφεται από τους διπλωματούχους μηχανικούς, που μέσω του ΤΕΕ έχουν αναλάβει ρόλο ευθύνης στην εφαρμογή του νόμου, θετική ανταπόκριση, σε επιστημονικό και επαγγελματικό επίπεδο. Στους πολίτες δημιουργείται αίσθηση δικαίου και ασφάλειας συναλλαγών.

Θετικές αντιδράσεις καταγράφονται και σε πολιτικό επίπεδο. Ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζης, τόνισε χθες ότι «μπορούν πλέον όλοι με ασφάλεια να δηλώσουν τον αυθαίρετο χώρο τους», συμπληρώνοντας ότι «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού πολεοδομικού σχεδιασμού».

Παράλληλα ο Στ. Καλαφάτης της ΝΔ, που ως αν. υπουργός ΠΕΚΑ υλοποίησε το νόμο, τόνισε ότι «επιβραβεύεται μια σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια»
της προηγούμενης κυβέρνησης, καλώντας τη σημερινή κυβέρνηση «να σεβαστεί, να αναδείξει και να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο νόμο για το καλό του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της ανάπτυξης».