Έκθεση ΕΠΑΛ 2015: Θέματα και Προτεινόμενες Λύσεις

Έκθεση ΕΠΑΛ 2015: Θέματα και Προτεινόμενες Λύσεις

Έκθεση ΕΠΑΛ 2015: Θέματα και Προτεινόμενες Λύσεις

Για να δείτε τα θέματα των εξετάσεων πατήστε εδώ.

Προτεινόμενες Λύσεις:

Α. Περίληψη

Ο συγγραφέας αναφέρεται στα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που συνθέτουν τη μοναδικότητά της. Στη συνέχεια επισημαίνει ότι οι Έλληνες δεν αγαπούν τον τόπο τους και τον καταστρέφουν με σκοπό τα κέρδη από τον τουρισμό. Μοναδική τους επιδίωξη είναι η «εισροή» πολλών τουριστών, οι οποίοι όμως δε σέβονται τα μέρη που επισκέπτονται. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τον Γραμματικάκη, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν είναι τα επιθυμητά και στις τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι εκδηλώνονται αρνητικά φαινόμενα, ενώ το χειμώνα εγκατάλειψη. Ως υπεύθυνους παρουσιάζει τους πολιτικούς, αλλά και τους απαθείς πολίτες της χώρας, αλλά κλείνει αφήνοντας ένα μήνυμα ελπίδας, καθώς υπάρχουν φορείς και άτομα που προσπαθούν με τον τρόπο τους να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια της χώρας.

Β.1. Οι Έλληνες πολλές φορές αρέσκονται να περηφανεύονται για το παρελθόν της χώρας τους, την ιστορία της, τα μνημεία της και τις παραδόσεις της. Στην πραγματικότητα όμως η σημερινή κατάσταση της χώρας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Η οικονομική της κατάσταση είναι κακή και δεν παρουσιάζεται η επιθυμητή ανάπτυξη στην παιδεία και στην πολιτική.Τέλος, το φυσικό τοπίο αλλοιώνεται εξαιτίας του τουρισμού, της μόλυνσης και των πυρκαγιών και τα μνημεία της δεν έχουν την πρέπουσα φροντίδα.

Β.2. Η πέμπτη παράγραφος αναπτύσσεται με παραδείγματα. Ο συγγραφέας παρουσιάζει παραδείγματα που δείχνουν γιατί ο «μύθος» δεν υπάρχει πια: φθηνή μαζικότητα, ασυδοσία και υπερπληθυσμός το καλοκαίρι, έρημα τοπία το χειμώνα.

(Σημ. Μοιάζει να υπάρχει και αιτιολόγηση της φράσης «ο μύθος έχει ξεθωριάσει», αν και δεν παρουσιάζεται ως θεματική πρόταση, αλλά και σύκριση-αντίθεση, εξαιτίας του «αντίθετα». Είναι πιθανό να υπάρχει συνδυασμός μεθόδων)

 Β.3. α. Σπουδαίων: σημαντικών

Αλλοίωση: αλλοτρίωση/φθορά

Συντελείται: πραγματοποιείται

Επικρατεί: κυριαρχεί/παρουσιάζεται

Πραγματικές: αληθινές

Β.3. β. Απέραντη: περιορισμένη

Σιωπηλά: ηχηρά

Αλόγιστη: λογική

Υποβάθμιση: αναβάθμιση

Επιδιώξουν: απαξιώσουν

 Β. 4. α.

Μεταφορές: η αλήθεια πληγώνει, εξουθενώνει τοπία

Κυριολεξία: λίγοι ενδιαφέρονται

Β. 4. β.

Παθητική σύνταξη

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την ποικιλία του τοπίου και μια απέραντη φυσική ομορφιά, που συνυπάρχουν με τα διάσπαρτα ίχνη σπουδαίων πολιτισμών.

Γ.  Παραγωγή Λόγου/Έκθεση

Τουρισμός: Οφέλη και αρνητικά

 Η Ελλάδα είναι μια χώρα που από την αρχαιότητα φημιζόταν για τη φιλοξενία της. Σήμερα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό χάρη στις ιδιαίτερες ομορφιές της. Η θάλασσα, ο ήλιος, τα υπέροχα πράσινα τοπία, τα νησιά, αλλά και οι ηπειρωτικές περιοχές της με τα μνημεία και τα γραφικά χωριά γοητεύουν τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου και ειδικά από περιοχές όπου όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο τουρισμός αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας της χώρας και αποφέρει πολλά οφέλη. Από την άλλη όμως έχει επιφέρει και αρκετές αρνητικές συνέπειες.

Α’ ερώτημα:

Οφέλη του τουρισμού:

Οικονομική ανάπτυξη της χώρας

Τουριστικές περιοχές «ζωντανεύουν» τους καλοκαιρινούς μήνες (πολύς κόσμος, πολλές εκδηλώσεις, παραδοσιακά ήθη και έθιμα, πανηγύρια, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κτλ)

Ντόπιος πληθυσμός «ζει» από τον τουρισμό (παραθαλλάσιες περιοχές και νησιά: ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, καταστήματα, καφετέρειες κτλ)

Ανάδειξη πολιτισμού (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινές εκκλησίες, αρχαία θέατρα κτλ), παράδοσης, ηθών και εθίμων, ιστορίας και γλώσσας

Ανάδειξη του ελληνικού τρόπου ζωής και της ψυχαγωγίας στο εξωτερικό

 Β’ερώτημα:

Αρνητικά αποτελέσματα

Εκμετάλλευση τουριστών (υπερβολικές τιμές, κακή συμπεριφορά ντόπιων, διαφορετική συμπεριφορά στους αλλοδαπούς τουρίστες και στους Έλληνες τουρίστες: δυσφήμιση Ελλάδας στο εξωτερικό)

Περιοχές όπου η νυχτερινή διασκέδαση είναι ξέφρενη-οι τουρίστες αδιαφορούν για τις περιοχές αυτές και τις καταστρέφουν (υπερβολική χρήση αλκοόλ, άσεμνες πράξεις)

Καταστροφή φυσικού τοπίου (πυρκαγιές και έπειτα χτίσιμο ξενοδοχείων και συγκροτημάτων, ώστε να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον)

Μόλυνση του περιβάλλοντος (απορρίματα στις παραλίες, στις θάλασσες)

Βανδαλισμοί μνημείων και αρχαιολογικών χώρων

 

Επίλογος

Μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί

Πρέπει να τεθούν όρια και περιορισμοί στους επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών

Οργανωμένη προσπάθεια φορέων και ατόμων, ώστε να επιτευχθεί μια υγιής τουριστική ανάπτυξη επωφελής για την οικονομία με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον και τη χώρα.

Καλή επιτυχία σε όλους!

Νατάσα Δανιήλ
Φιλόλογος