Η Moody’s τρομοκρατεί: Πάγωμα λογαριασμών και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων

Η Moody’s τρομοκρατεί: Πάγωμα λογαριασμών και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων

«Τρομοκρατικό» σενάριο για επιβολή capital control αλλά και πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα, δημοσιεύει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο οίκος επισημαίνει ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και για εποβολή ελέγχου κεφαλαίων σε κάθε κίνηση στο ελληνικό σύστημα και ο κίνδυνος αυτός έχει «αυξηθεί σημαντικά».
Η Moody’s τονίζει πως το outlook του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι «αρνητικό» εξαιτίας της «σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης των τραπεζών» αλλά και της «σημαντικής επιδείνωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των τραπεζών».
Σύμφωνα με τη Moody’s, η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014, αλλά και την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ, νούμερο που αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών καταθέσεων. Tονίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.
Παράλληλα, εκτιμάται πως λόγω τη χαμηλότερης ανάπτυξης, αλλά και τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς και η περιορισμένη παραγωγή εσόδων θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων και επιδείνωση των ρευστών διαθεσίμων έκτακτης ανάγκης