Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Να εξοφληθούν οι γεωργοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μείωσης της...

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Να εξοφληθούν οι γεωργοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης για τα έτη 2012 και 2013

Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζητώντας την εξόφληση των οφειλομένων στους συμμετέχοντες γεωργούς στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης για τα έτη 2012 και 2013.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αγοραστός επικαλούμενος τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στο περιβάλλον και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, ζητεί από το Υπουργείο να προχωρήσει στην προετοιμασία για την προκήρυξη και νέου προγράμματος, ώστε η χώρα να μπορέσει να διεκδικήσει και να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, που βρίσκονται γι’ αυτό το σκοπό στον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ.
Αναλυτικά η επιστολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Κύριε Υπουργέ,
Το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στην περιοχή της Θεσσαλίας από το 1995 έως και σήμερα, με τις ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης να κρίνουν θετική την αποτελεσματικότητά του.
Στην πράξη, η εφαρμογή του προγράμματος το οποίο χρόνο με τον χρόνο προσέλκυε το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων γεωργών, πέτυχε να μειωθούν οι ποσότητες εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, να περιοριστεί η κατανάλωση νερού για αρδευτικές ανάγκες και να δημιουργηθούν χώροι οικολογικής αντιστάθμισης.
Πράγματι, παρατηρήθηκε αύξηση των ξερικών καλλιεργειών, όπως είναι τα σιτηρά και τα ψυχανθή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αλλά και η αποκατάσταση της ποιότητας των υπόγειων υδροφορέων καθώς τα ύδατα προστατεύονται από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη του 2011.

Συνολικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί 165.411,53 στρέμματα για τη διετία και 247.030,96 για την πενταετία.

Το ποσό ενίσχυσης της πενταετίας ανέρχεται στα 35.230.554,04 ευρώ και της διετίας στα 8.701.910,92 ευρώ για όλη τη Θεσσαλία.

Για το έτος 2012 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή και έκτοτε παρόλο που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν διεκπεραιώσει τους διοικητικούς ελέγχους, δεν έχουν προχωρήσει οι πληρωμές για το 2013, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ανοίξει ακόμα το σύστημα.

Οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις πληρωμής για το 2014 και οι υπηρεσίες μας έχουν ήδη ξεκινήσει τους διοικητικούς ελέγχους των αιτήσεων αυτών. Είναι φανερό λοιπόν, ότι αν δεν κλείσουν οι πληρωμές του 2013, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για το 2014.

Επίσης το Υπουργείο πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα τις εκκρεμότητες του 2012 καθώς τα στοιχεία έχουν αποσταλεί εδώ και καιρό από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας.

Σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί βρίσκονται ήδη στο 4ο έτος του προγράμματος, και ενώ τηρούν τις υποχρεώσεις τους και εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις του προγράμματος, δεν έχουν λάβει ακόμα τις αντίστοιχες ενισχύσεις.

Παράλληλα, η αιρετή Περιφέρεια διαπιστώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των παραγωγών τονίζει την ανάγκη το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην προετοιμασία για την προκήρυξη και νέου προγράμματος, ώστε η χώρα να μπορέσει να διεκδικήσει και να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, που βρίσκονται γι’ αυτό το σκοπό στον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ώστε σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να πάρει μια ανάσα ρευστότητας και να μπορέσει να συνεχίσει να παράγει».