Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελάριου, “Αγγελας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ χθες Πέμπτη, το βράδυ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στη Ρίγα της Λετονίας.

Κατά τη συνάντηση που διήρκησε περίπου δύο ώρες, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοικτά θέματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Από την πλευρά τους, οι δύο ηγέτες, “Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με έναν τέτοιο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούληση τους να συνδράμουν, ακόμα και προσωπικά αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αφορούσε τόσο τους όρους της συμφωνίας όσο και την επόμενη μέρα. Υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, για την επόμενη ημέρα, με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα. Όπως επισήμαιναν οι κυβερνητικές πηγές παραμένει αγκάθι η επιμονή στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είμαστε κοντά για συμφωνία όσο και πριν από τη συνάντηση χθες βράδυ και πως ενδεχομένως πιο κοντά μετά τη συνάντηση. Από εκεί και πέρα, επισήμαιναν ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 2:30 το μεσημέρι, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων.