Ο Γιούνκερ έβαλε τελικά γραβάτα στον Τσίπρα!

Ο Γιούνκερ έβαλε τελικά γραβάτα στον Τσίπρα!

Ο Γιούνκερ έβαλε τελικά γραβάτα στον Τσίπρα!

Κίνηση συμβολική ή προς χάριν αστεϊσμού; Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ… γραβάτωσε τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την έναρξη των εργασιών στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα και την προσέλευση των ηγετών, ο Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Τσίπρα, ο οποίος όπως πάντα, δεν φορούσε γραβάτα… Ο πρόεδρος της Κομισιόν τότε έβαλε τη δική του πάνω από το κουστούμι του Αλέξη Τσίπρα!

«Θα φορέσω γραβάτα όταν θα κουρευτεί το χρέος» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα. Αγνωστο βέβαια παραμένει αν η κίνηση αυτή σχετίζεται με τη δήλωση-δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού και αν ο Γιούνκερ στέλνει κι ένα «κρυφό μήνυμα» ότι θα συμβάλει και στο να έχουμε μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος…

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν έχουν συνάντηση σήμερα το μεσημέρι για να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πρόοδο και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα ενώ σημείωσε επίσης ότι παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της επταμελούς αποστολής της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, η σκληρή δουλειά σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με στόχο να επιταχυνθεί περαιτέρω η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα ερωτηθείσα κατά πόσο υφίσταται πέραν της τεχνικής και πολιτική διαπραγμάτευση, απάντησε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και στα δύο επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, με την πολιτική διάσταση των διαβουλεύσεων να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων επί τη βάσει ωστόσο της τεχνικής προόδου. Υπενθύμισε, δε, ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) και μετά το Eurogroup να συγκληθεί έτσι ώστε να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως είπε, εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις καθώς και από το ρυθμό αυτής της προόδου. «Δεν υπάρχουν προθεσμίες. Όσο συντομότερα επιτευχθεί η πρόοδος, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.