Π. Λαφαζάνης: Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αναμορφωθεί και θα συνεχιστεί

Π. Λαφαζάνης: Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αναμορφωθεί και θα συνεχιστεί

Π. Λαφαζάνης: Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αναμορφωθεί και θα συνεχιστεί

Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή έδωσε ο Κος Λαφααζάνης σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ:
…….Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να πούμε ότι μονάχα τριάντα χιλιάδες είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, παρότι δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες κατοικίες στη χώρα μας στερούνται κάθε είδους μόνωσης. Άρα το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από ένα πρόγραμμα με τα χαρακτηριστικά του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Θα ήθελα την άποψη του κυρίου Υπουργού για το πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει πολλές προεκτάσεις και που η λύση του θα απαντούσε σε πάρα πολλά ζητήματα και όχι μόνο στα περιβαλλοντικά ζητούμενά μας, αλλά θα αναθέρμανε και πολλούς κλάδους που σήμερα χειμάζονται, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την οικοδομή.
Επίσης, πρέπει να πω ότι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να περάσουμε πολύ γρήγορα σε ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την ίδια την εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχουν καλές πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη και νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να τις συζητήσουμε και εδώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Πράγματι, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι ένα θετικό πρόγραμμα, το οποίο βρήκε αρκετά μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία, αφού έγιναν κάποιες διορθώσεις στο πρόγραμμα, του οποίου η επιδότηση αυξήθηκε και στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις έφτασε στο 70% η δωρεάν επιχορήγηση για δράσεις και δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας η προσπάθεια να επωφεληθούν οι πολίτες από αυτό το πρόγραμμα ήταν αρκετά μεγάλη και θα έλεγα δικαιολογημένα μεγάλη. Το πρόγραμμα αυτό έχει καλύψει στην Προγραμματική Περίοδο 2007-2014, περίπου, πενήντα χιλιάδες πολίτες, πενήντα χιλιάδες κατοικίες, θα λέγαμε.

Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός. Βεβαίως, όμως, πρέπει να πούμε ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ήταν πολύ περισσότερες και δυστυχώς αδικαιολόγητα εγένοντο δεκτές από ένα σημείο και πέρα, διότι ήταν γνωστό ότι οι πόροι του προγράμματος ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι αιτούντες.

Επομένως, από ένα σημείο και πέρα, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και για να μην επιφορτίζονται με κάποια βάρη, θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι ότι το πρόγραμμα δεν έχει πόρους για να εξυπηρετήσει όλες τις αιτήσεις και συνεπώς, να μην υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία ή τουλάχιστον να μην έχουν προσδοκία ένταξης, λόγω ελλείψεως πόρων.

Αυτή την ώρα έχουν καταβληθεί συστηματικές προσπάθειες, θα έλεγα, για να μπορέσουν να δίδονται κανονικά και οι επιχορηγήσεις και οι δανειακές υποχρεώσεις για την εκπλήρωση του προγράμματος.
Υπήρχαν, πράγματι, στο προηγούμενο διάστημα σημαντικές καθυστερήσεις για την εκταμίευση αυτών των επιχορηγήσεων, οι οποίες ταλαιπωρούσαν τους πολίτες και βεβαίως, τους ζημίωναν.

Με τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, έχει ομαλοποιηθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων σε μεγάλο βαθμό και νομίζω ότι σε λίγο θα αποκατασταθεί πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παίρνουν έγκαιρα, εμπρόθεσμα και κανονικά τις επιχορηγήσεις και τις δανειακές δόσεις.

Όσον αφορά τώρα το μέλλον, βεβαίως σχεδιάζουμε το πρόγραμμα να συνεχιστεί. Υπάρχουν πόροι γι’ αυτό, όπως θα υπάρξουν και πόροι που θα προστίθενται λόγω της εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του προηγούμενου διαστήματος. Πιστεύουμε ότι στο πρόγραμμα αυτό θα μπορέσουν το επόμενο διάστημα να ενταχθούν πάνω από σαράντα χιλιάδες πολίτες. Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα βεβαίως να το αναμορφώσουμε, να φτιάξουμε έναν νέο οδηγό.

Η βασική μας κατεύθυνση είναι το πρόγραμμα αυτό να προσανατολιστεί στις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και αυτή θα είναι μια ιδιαιτερότητα της νέας προγραμματικής περιόδου για το πρόγραμμα.
Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΗwww.taxheaven.gr
SHARE