Τροφές που μας κάνουν ευδιάθετους

Τροφές που μας κάνουν ευδιάθετους

Της Αθηνάς Παπαθανασίου

Πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν τεκμηριώσει ότι η ψυχική διάθεση επηρεάζεται άμεσα από τον  τρόπο διατροφής. Παρότι οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η διατροφή επιδρά ευεργετικά στη  συναισθηματική κατάσταση δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές έχουν επισημάνει αρκετές  τροφές που επηρεάζουν θετικά τους νευροδιαβιβαστές, τις ορμόνες δράσης-αντίδρασης και τα  απιοειδή πεπτίδια. Όπως εξηγούν, οι ενδογενώς παραγόμενες ουσίες που επηρεάζουν ευνοϊκά τη
διάθεση είναι κυρίως η σεροτονίνη, οι κατεχολαμίνες (ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, νορ-αδρεναλίνη) και  οι ενδορφίνες. Υπάρχουν λοιπόν τροφές που περιέχουν συστατικά τα οποία χαλαρώνουν το νευρικό  μας σύστημα με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη διάθεση.

1. Ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε  μαγνήσιο. Το μαγνήσιο μπλοκάρει ερεθίσματα που αναστατώνουν  τον εγκέφαλο και παραμένουμε έτσι ήρεμοι. Το μαγνήσιο  ελλατώνεται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. και έτσι οι ορμόνες του στρες βρίσκουν ακόμα μια εύκολη δίοδο για να δράσουν.
Αμύγδαλα

2. Άπαχο κρέας: Το άπαχο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, το  κοτόπουλο και η γαλοπούλα χωρίς πέτσα, είναι υγιεινές  πηγές πρωτεϊνών και συμπεριλαμβάνουν το αμινοξύ τυροσίνη. Η τυροσίνη αυξάνει τα  επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης στο αίμα, χημικές ουσίες του εγκεφάλου  που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε περισσότερο σε εγρήγορση και να  έχετε μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση. Τα κρεατικά περιέχουν επίσης βιταμίνη Β-12, η οποία  καταπολεμά την αϋπνία και την κατάθλιψη.

3.  Λιπαρά ψάρια: περισσότερα και πιο συχνά. Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια  σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι μελέτες προτείνουν ότι τα εν λόγω λιπαρά προστατεύουν από  την κατάθλιψη και βελτιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Πέρα από αυτό τα  συγκεκριμένα λιπαρά προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα οφελών, συμπεριλαμβανομένης της  υγείας της καρδιάς. Άλλες πηγές ωμέγα-3 εκτός από τα ψάρια, είναι ο λιναρόσπορος, οι  ξηροί καρποί και τα φυλλώδη, σκούρα πράσινα λαχανικά.

4. Μπανάνα: μία την ημέρα κάνει τη θλίψη πέρα. Τι διαθέτει η αγαπημένη μπανάνα; Κάλιο  και μαγνήσιο φυσικά! Και είπαμε ήδη ότι το μαγνήσιο σας χαλαρώνει όπως και το κάλιο  και ειδικά τους μυς σας. Επίσης τα σάκχαρα της μπανάνας θα  σας κάνουν να νοιώθετε ευδιάθετοι και οι σύνθετοί  υδατάνθρακες που περιέχει, θα παρατείνουν αυτό το  συναίσθημα για περισσότερο χρόνο. Ο εγκέφαλος  χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο τη γλυκόζη, σάκχαρο που  περιέχεται στην μπανάνα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από  άλλα φρούτα. Επομένως, η μπανάνα αποτελεί ένα θαυμάσιο  τονωτικό για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον,  επειδή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης, διατηρεί ανεβασμένα για περισσότερη ώρα  τα επίπεδα σεροτονίνης.
Μπανανα

5. Όσπρια: στην πρώτη γραμμή της διατροφής. Οι πρωτεΐνες των οσπρίων παίζουν  σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας, γιατί ανεβάζουν τα επίπεδα  σεροτονίνης στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες  βοηθούν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή και άλλων  νευροδιαβιβαστών, ενώ συμβάλλουν επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων του  σακχάρου, αποτρέποντας έτσι τις απότομες μεταπτώσεις ενέργειας.

6.  Πιπεριές και πιπερόριζα: σχεδόν σε κάθε γεύμα. Τόσο οι πιπεριές (όλων των χρωμάτων)  όσο και η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι ισχυρά αντικαταθλιπτικά και βελτιωτικά της διάθεσης.  Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη σωματική  θερμοκρασία και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι πιπεριές ευνοούν επίσης  την ευδιαθεσία αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα, κατάσταση που επηρεάζει  την παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών.

7.  Μαύρη σοκολάτα. Πολλοί από εμάς είμαστε σίγουρα  chocoholics! Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη αλλά αυτό που  τη καθιστά ξεχωριστή είναι μια διεγερτική ουσία με το  όνομα θεοβρωμίνη. Η εν λόγω ουσία ενισχύει τα επίπεδα  ενέργειας του σώματος, αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης  και βελτιώνει τη διάθεση.
Σοκολάτα μαυρη

8.  Καφές: με μέτρο και προσοχή. Σε μικρές δόσεις, όχι παραπάνω από 2 φλιτζάνια  ημερησίως, ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί  ευεξία. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση δημιουργεί υπερδιέγερση του νευρικού  συστήματος, εκνευρισμό και συχνά εριστική διάθεση και υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα την  πτώση των επιπέδων ενέργειας. Μην πίνετε καφέδες μετά το απόγευμα διότι η καφεΐνη δρα  αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου.

SHARE
Η Αθηνά Παπαθανασίου είναι ∆ιαιτολόγος – ∆ιατροφολόγος µε ειδίκευση στην Κλινική ∆ιατροφή. Αποφοίτησε το 2006 από το Τµήµα Επιστήµης ∆ιαιτολογίας – ∆ιατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε µε τα διαιτολογικά τµήµατα 5 νοσοκοµείων της Αττικής: Τζάνειο, Σισµανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, Λαϊκό. Έχει συµµετάσχει σε πληθώρα επιστηµονικών συνεδρίων υγείας, διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας κ.α. ενώ και η ίδια έχει διατελέσει οµιλήτρια σε ηµερίδες σε σχολεία, σε συλλόγους και πολυµαθησιακούς χώρους. Επιπλέον έχει γράψει άρθρα σε θεσσαλικές εφημερίδες. Διατελεί µέλος του Πανελληνίου Συλλόγου ∆ιαιτολόγων ∆ιατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύµατος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.). Από το 2006 μέχρι σήμερα διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Καρδίτσα.