Ρελάνς Τσίπρα: Δεν περιμένουμε σχέδιο, καταθέσαμε χθες το δικό μας

Ρελάνς Τσίπρα: Δεν περιμένουμε σχέδιο, καταθέσαμε χθες το δικό μας

ΦΠΑ 6%, 11% και 23% προβλέπει το ελληνικό σχέδιο - Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% φέτος και 1,5% το 2016

«Η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές. Έχουμε κάνει δύσκολες παραχωρήσεις και καταθέσαμε ένα ρεαλισιτικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση που η αποδοχή του από τους θεσμούς θα σηματοδοτήσει το τέλος των σεναρίων διαίρεσης της Ευρώπης» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το πλήρες σχέδιο συμφωνίας αποτελείται από 47 σελίδες και στην πρόταση αυτή προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.

Ενδεχομένως το σχέδιο αυτό να συζητηθεί στο αυριανό Euroworking Group, αν και οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών κάνουν λόγο για αντιρρήσεις όχι στο θέμα του ΦΠΑ αλλά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

«Ολη Ελλάδα γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που απλά υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα κατέθεσε την δική της πρόταση χθες το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός «απάντησε» με τον τρόπο αυτό στα τελεσίγραφα των δανειστών, όπως αυτά τουλάχιστον βγαίνουν από τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου. Και ουσιαστικά καλεί ο ίδιος τους εταίρους να συμφωνήσουν με την ελληνική θέση κι όχι το αντίθετο.

«Μετά από την κατάθεση από την ελληνική πλευρά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από την ελληνική πλευρά χθες στο Brussels Group είναι σαφές ότι αν επιθυμούν την εύρεση λύσης η απόφαση ανήκει στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, αυτούς που εκλέγονται από τους πολίτες. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή η επιλογή του διαίρει και βασίλευε που ίσως πρεσβεύουν ορισμένοι», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και έχοντας κατά νου ότι εκπροσωπούμε την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θέλουμε να δώσουμε αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό και να βάλουμε το λιθαράκι μας για να δημιουργηθεί μια Ευρώπη αλληλεγγύης. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό ώστε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Διαπραγματετυόμαστε με σχέδιο και στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και στις προηγούμενες που απλώς υπέγραφαν ότι τους ζητούσαν. Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν. Η Ελλάδα έχει κάταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες, σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση, δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρώπαικό και παγκόσμιο θέμα. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή στην διαίρεση της Ευρώπης. Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και κινούμαστε με βάση την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση και δεν θέλει η χώρα να γυρίσει στο χθες των μνημονίων και της υποτέλειας». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αισιόδοξος και ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα βάλλουμε κι εμείς το λιθαράκι για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το υπουργείο Παιδείας μαζί με το Υγείας θα κρίνει αν η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε τους στόχους της στο τέλος της τετραετίας. Ζήτησε δε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να γίνει προγραμματισμός και σε μηνιαία βάση να γίνεται απολογισμός. Ένα από τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, είναι πως θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και θα περιορίσουμε την μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ένας μεγάλος στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να μείνουν και να προσφέρουν στην χώρα. Η Παιδεία, ο πολιτισμός και η έρευνα είναι οι τομείς που θα κρίνουν την ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει τομές. Δεν ήλθαμε να αναπράγουμε μοντέλα του παρελθόντος αλλά για να ανατρέψουμε κατεστημένα».