Σπίρτζης: Με τις υπάρχουσες συμβάσεις οι αυτοκινητόδρομοι δεν βγαίνουν

Σπίρτζης: Με τις υπάρχουσες συμβάσεις οι αυτοκινητόδρομοι δεν βγαίνουν

Σπίρτζης: Με τις υπάρχουσες συμβάσεις οι αυτοκινητόδρομοι δεν βγαίνουν

«Με τις υπάρχουσες συμβάσεις οι αυτοκινητόδρομοι δεν βγαίνουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις που έχουν αναθεωρηθεί και μία -τον Μορέα- που δεν έχει. Στους τέσσερις αυτούς δρόμους όμως έχει παρατηρηθεί συνεχής μείωση κυκλοφοριακού φόρτου, έχει μειωθεί το φυσικό αντικείμενο και υπάρχει μια κοινωνία που βρίσκεται σε απόγνωση επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έργα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Για να προσθέσει ότι «Επίσης έχουμε παρατηρήσει και πολλές συμπτώσεις. Mία είναι ότι είχε προβλεφθεί από τις αρχικές συ΅βάσεις ότι οι αρχαιολογικές εργασίες και οι απαλλοτριώσεις θα τελείωναν σε χρόνο που δεν υπάρχει πουθενά – ούτε στο εξωτερικό. Το παράδοξο είναι ότι πριν από 1,5 χρόνο που αναθεωρήθηκαν τα έργα -και ήταν γνωστό σε όλους ποιες περιοχές έχουν αντίστοιχες εκκρε΅ότητες- πάλι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να μην παραδοθούν, όπως προβλεπόταν, στο τέλος αυτής της χρονιάς. Ενώ λοιπόν στις συμβάσεις οι τράπεζες κατάφεραν να πετύχουν καλύτερες και διασφαλισμένες αμοιβές, περιορίζοντας το φυσικό αντικείμενο των έργων και αυξάνοντας ταυτόχρονα τη δημόσια συμμετοχή, δεν προέβλεψαν ειδικές παραγράφους σε όλα τα υπόλοιπα (αρχαιολογικά, απαλλοτριώσεις, σημεία διασταύρωσης με σιδηρόδρομο, μεταφορές δικτύων). Αυτό όμως τώρα προκαλεί πολύ μεγάλο κόστος στα έργα και θα αποτελέσει νέο πεδίο διεκδικήσεων των παραχωρησιούχων το αμέσως επόμενο διάστημα. Εκτιμούμε ότι αυτές οι συμβάσεις δεν είναι καλές ούτε για τη χώρα, ούτε για την κοινωνία, αλλά ούτε και για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.»

Τέλος, είπε ότι «Οι τράπεζες και οι παραχωρησιούχοι διασφάλισαν τη χρηματοδότηση των έργων και τα κέρδη τους. Αυτός που δεν έκανε το ίδιο ήταν το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό που λέω είναι απλό. Αν μπορούν οι τράπεζες και οι παραχωρησιούχοι να εξηγήσουν στην ελληνική κοινωνία πως μπορούν να μη χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους, είναι καλό να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξηγήσουν, για παράδειγμα, πώς είναι λογικό να έχουμε επτά σταθ΅ούς σε έναν δή΅ο, πώς είναι δυνατόν οι κάτοικοι περιοχών να μην έχουν εναλλακτικές διελεύσεις και να σκοτώνεται ο κόσμος με τις νταλίκες στους παράδρομους και όλα τα άλλα δυσάρεστα που συμβαίνουν τα τελευταία 10 χρόνια στα έργα. Εκείνο που πρέπει να ξέρουν καλά σήμερα είναι ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που θα είναι δίπλα στην κοινωνία και στις αντιδράσεις της. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν δίκαια αιτήματα για τους αυτοκινητόδρομους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα ολοκληρωμένα έργα της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, με στόχο να υπάρξουν μειώσεις στα διόδια, χωρίς ό΅ως επιμήκυνση των συμβάσεων παραχώρησης όπως ίσως φαντάζονται κάποιοι».

ΠΗΓΗbuildnet.gr
SHARE