Προ των πυλών αλλαγές στο φόρο για την ιδιοχρήση των αγροτεμαχίων

Προ των πυλών αλλαγές στο φόρο για την ιδιοχρήση των αγροτεμαχίων

Προ των πυλών αλλαγές στο φόρο για την ιδιοχρήση των αγροτεμαχίων

Εναλλακτικούς τρόπους για τον προσδιορισμό της ιδιοχρήσης ανά στρέμμα γης και, επομένως, και του φόρου που συνδέεται με αυτήν (3% επί της αντικειμενικής αξίας) αναζητά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προφανείς αδικίες αλλά και ο γραφειοκρατικός όγκος που δημιουργεί το φετινό σύστημα.

Αλλαγές είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και στο ζήτημα της ενεργοποίησης των τεκμηρίων για αγρότες οι οποίοι το 2014 εμφάνισαν μηδενικό εισόδημα ή ζημία από την εκμετάλλευσή τους, όμως κινδυνεύουν να φορολογηθούν σε περίπτωση π.χ. που διαθέτουν έστω ένα ελάχιστο εισόδημα από τόκους.

Αμφότερα τα ζητήματα -τα οποία, υπενθυμίζουμε, ανέδειξε με σχετικό δημοσίευμά της η Agrenda στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής- τέθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκο και το βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Χατζηλάμπρου στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη σε συνάντηση που είχαν μαζί της. Η υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύθηκε να παρέμβει είτε με τροπολογία είτε με υπουργική απόφαση μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το ζήτημα του φόρου ιδιοχρήσης γης, μια λύση που εξετάζεται είναι ο υπολογισμός της ιδιοχρήσης ανά στρέμμα γης βάσει των τεκμαρτών ενοικίων που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 (δηλαδή για τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις). Πρόκειται για λύση που θα μπορούσε να υιοθετηθεί άμεσα δεδομένου ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει και το υπουργείο έχει αποκλείσει-τουλάχιστον για την ώρα- οποιαδήποτε παράταση. Σχετική πρόταση έχει καταθέσει με επιστολή του προς την κα Βαλαβάνη η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος προβλέπεται (βάσει του νόμου 4172/2013) φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων που αφορούν την ιδιόχρηση εκμετάλλευσης των αγροτεμαχίων και η διαδικασία περιλαμβάνει συμπλήρωση των εντύπων ΑΑ-ΓΗΣ προκειμένου να προσδιοριστεί η αντικειμενική αξία του κάθε αγροτεμαχίου για να υπολογιστεί η ιδιόχρησή του, που προβλέπεται στο 3% αυτής και στην συνέχεια να μεταφερθεί στον αντίστοιχο κωδικό του εντύπου Ε3 αλλά και να γίνει η αναγραφή ανά αγροτεμάχιο στο έντυπο Ε2 με το αντίστοιχο ποσό εσόδου από την ιδιόχρηση του.

Μάλιστα όλα τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το εάν ο αγρότης προσδιορίζει το αποτέλεσμά του με βάση το τηρούμενο βιβλίο εσόδων εξόδων, ή αν απαλλάσσεται από αυτό και ανήκει στο ειδικό καθεστώς, ή ακόμα και αν ο φορολογούμενος δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης αλλά μισθωτός ή συνταξιούχος.

 

Η ανακοίνωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Mε την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη συναντήθηκαν ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, στην οποία έθεσαν τα εξής θέματα:

1. Το ζήτημα της ενεργοποίησης των τεκμηρίων για όσους δεν είχαν εισοδήματα για το έτος 2014. Π.χ. κάποιος που δεν έχει εισόδημα αλλά έχει ένα σπίτι ή αυτοκίνητο στη φετινή δήλωση εισοδήματος 2015 (χρήση 2014), εάν έχει τόκους έστω και λίγα λεπτά, ενεργοποιούνται τα τεκμήρια και πρέπει να πληρώσει φόρους 2.200 ευρώ ή και περισσότερα ανάλογα το ύψος των τεκμηρίων.

2. Το μείζον ζήτημα του εντύπου ΑΑ ΓΗΣ που καλούνται να συμπληρώσουν οι αγρότες και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων αφού δημιουργεί τεράστιες αδικίες και απαιτεί μεγάλη γραφειοκρατία. Οι βουλευτές πρότειναν να ισχύσει για τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2014 η λύση του τεκμαρτού προσδιορισμού της ιδιόχρησης ανά στρέμμα γης με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 και που μπορεί να γίνει σε άμεσο χρόνο χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων. Για την κατανόηση της αδικίας παρέθεσαν ένα πραγματικό παράδειγμα:

Ένας αγρότης έχει στην κατοχή του ένα αγροτεμάχιο 3,5 στρέμματα με ελαιόδεντρα το οποίο απέχει από τη θάλασσα 200 μέτρα. Στην περίπτωση αυτή η αντικειμενική αξία είναι 64.386,00 ευρώ. Τότε το 3% της αντικειμενικής αξίας (1931,58 ευρώ) θα φορολογηθεί ως ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γαιών, δηλ. θα καταβάλει φόρο 1931,64Χ11%=219,48 ευρώ. Ο φόρος αυτός είναι πέραν του φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα σοβαρά θέματα που έθεσαν οι βουλευτές και θα καταθέσει τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο ή θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, αν αυτό είναι νομικά εφικτό ώστε να αντιμετωπίσει τα θέματα.

ΠΗΓΗ:www.agronews.gr