Φορολόγηση με 26% για τους αγρότες προβλέπει η πρόταση των θεσμών

Φορολόγηση με 26% για τους αγρότες προβλέπει η πρόταση των θεσμών

Φορολόγηση με 26% για τους αγρότες προβλέπει η πρόταση των θεσμών

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία των αγροτών στην κατεύθυνση της πλήρους εξομοίωσής τους με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.

Μεταξύ των υπόλοιπων δημοσιονομικών και φοροεισπρακτικών μέτρων , οι δανειστές ζητούν να τερματιστεί η διακριτική, όπως τη χαρακτηρίζουν, φορολογική μεταχείριση των αγροτών και να εφαρμοστούν γι” αυτούς οι συντελεστές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επομένως, ζητείται -από την επόμενη πιθανότατα χρονιά, αν και δεν διευκρινίζεται- να φορολογηθούν τα αγροτικά εισοδήματα με 26%, διπλάσιο δηλαδή συντελεστή από το 13% που ισχύει τώρα.

Με αυτή την αλλαγή συνδέεται και η δεύτερη απαίτηση που έχει να κάνει με την πλήρη κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν. Τη συγκεκριμένη πίστωση, όπως είναι γνωστό, τη λαμβάνουν πλέον μόνο οι αγρότες που έχουν παραμείνει στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Άρα ενδεχόμενη κατάργησή της σημαίνει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου θα «μεταταχθούν» στο κανονικό καθεστώς και θα περνούν πλέον το συγκεκριμένο έξοδο στη λίστα με τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Κάτι που σημαίνει ότι βαίνουν προς κατάργηση και όλες οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων που έχουν θεσπιστεί μέχρι στιγμής.

Στην πράξη, λοιπόν, όπως φαίνεται από τις προτάσεις τους, οι δανειστές δεν αναγνωρίζουν καμία διαφορά μεταξύ του αγροτικού επαγγέλματος και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Και η εξομείωση αυτή κρύβει άλλη μια επιβάρυνση αφού στη λίστα ζητείται να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θυμίζουμε ότι σήμερα η προκαταβολή είναι 55% και, μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις Βαλαβάνη, έχει μειωθεί στο 27,5% για τους επαγγελματίες αγρότες και στο 13,75% για τους νεοεισερχόμενους αγρότες.

Τα παραπάνω μέτρα έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα της λίστας όπου, μεταξύ άλλων, «ξεχωρίζουν» η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, 11% και 23% με τη μεγάλη πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών (των αγροεφοδίων συμπεριλαμβανομένων) να εντάσσονται στο δεύτερο. Ομοίως, ζητείται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (άλλη μια σημαντική δαπάνη των αγροτών) να μεταταχθούν από το ΦΠΑ 13% στο 23%.

 

Άλλα δημοσιονομικά μέτρα που ζητούν οι θεσμοί είναι:

– Νέο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου 2015 με δύο συντελεστές και στόχο έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις ευρώ. Στον συντελεστή 11% εντάσσονται τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και όλα τα υπόλοιπα πάνε στο 23%. Τέλος οι εκπτώσεις για τα νησιά.

-Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις,

– Επανασχεδιασμός και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος

– Κατάργηση του επιδόματος

-Διατήρηση ως έχει του ΕΝΦΙΑ ή, σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, να αναθεωρηθούν ταυτόχρονα και οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ώστε να διασφαλιστούν έσοδα 2,650 δις ευρώ τόσο το 2015 όσο και το 2016.

– Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση- προς τα κάτω των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

– Απλοποίηση έως το Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

-Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.