Ο Γιουνκέρ επιπλήττει τον Τσίπρα, ζητά νέες προτάσεις

Ο Γιουνκέρ επιπλήττει τον Τσίπρα, ζητά νέες προτάσεις

Ο Γιουνκέρ επιπλήττει τον Τσίπρα, ζητά νέες προτάσεις

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της Συνόδου G7 ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να παρέχει μια λίστα με εναλλακτικές μεταρρυθμίσεις, αφότου απέρριψε τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Ο φίλος μου, Αλέξης Τσίπρας, είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα είχε παρουσιάσει μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση, την οποία ουδέποτε έλαβα», δήλωσε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Οταν συνάντησα τον Ελληνα πρωθυπουργό τού είπα ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση, αλλά η ελληνική πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη για ουσιαστικές συζητήσεις στη διάρκεια της συνάντησης».

Μάλιστα ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή και κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για στρέβλωση των προτάσεων των διεθνών πιστωτών προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία.

Ζήτησε επίσης από τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

«Αν και θεωρώ τον Τσίπρα φίλο μου, για να παραμείνουμε φίλοι θα πρέπει κανείς να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε μια ένδειξη αγανάκτησης απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κατήγγειλε τους όρους των δανειστών ως «παράλογους» στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να να βγάλει τον λαγό από το καπέλο για να το αποτρέψει.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μετέφερε την προθυμία του να διαπραγματευτεί το θέμα των συντάξεων.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα ο Γιουνκέρ δήλωσε «ασφαλώς και υπάρχει προθεσμία», ωστόσο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΠΗΓΗkathimerini.gr
SHARE