Δεν υπάρχει πολύς χρόνος προειδοποιεί την Ελλάδα η Μέρκελ

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος προειδοποιεί την Ελλάδα η Μέρκελ

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος προειδοποιεί την Ελλάδα η Μέρκελ

Προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι δεν έχει πολύ χρόνο προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την οικονομική βοήθεια απέστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των ηγετών της G7.

«Δεν απομένει πολύς χρόνος. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά» είπε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα τώρα μετράει».

Επανέλαβε την επιθυμία η Ελλάδα «να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης» και τόνισε ότι «υπάρχει η καθαρή διακήρυξη ότι η αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ με την Ελλάδα, απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα και να τα προτείνει».

«Όλοι όσοι συμμετείχαν στο τραπέζι (της G-7) επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αλλά επανέλαβε ότι «έχουμε κανόνες» και ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αλληλεγγύη και ίδιες προσπάθειες αποτελούν το σωστό μίγμα και τις δύο όψεις του ίδιους νομίσματος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, σημείωσε ότι το ελληνικό θέμα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες στο πλαίσιο της συζήτησης για την παγκόσμια οικονομία και την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

«Επιχειρηματολογήσαμε πολύ «ενωμένα»», δήλωσε η Μέρκελ και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών κάτι που χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόοδο και ανέφερε ότι «σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά».

Υπερασπίστηκε το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «έχουμε και επιτυχή παραδείγματα» και αναφέρθηκε στην Ιρλανδία, η οποία, οπως είπε, έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στην Ισπανία, η οποία έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αν και η ανεργία είναι ακόμη πολύ υψηλή, για να παραπέμψει και σε συνεντεύξειος Κυπρίων πολιτικών, οι οποίοι, σημείωσε, παραδέχονται ότι ο δρόμος ήταν οδυνηρός, αλλά η Κύπρος είναι και πάλι στον σωστό δρομο.

«Βλέπουμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προτείνει οι Θεσμοί είχαν επιτυχία», επισήμανε η Μέρκελ και κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το σωστό μίγμα – αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια. Πρόκειται για δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».

«Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά», κατέληξε.