Έντονη διαμαρτυρία από τους φαρμακοποιούς της Καρδίτσας στην πρόταση της κυβέρνησης περί...

Έντονη διαμαρτυρία από τους φαρμακοποιούς της Καρδίτσας στην πρόταση της κυβέρνησης περί (Μη.Συ.Φα.)

Έντονη διαμαρτυρία από τους φαρμακοποιούς της Καρδίτσας στην πρόταση της κυβέρνησης περί (Μη.Συ.Φα.)

Η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή των φαρμακοποιών του νομού μας στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 10/6/2015, που έχει προκηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ως εκ τούτου την Τετάρτη τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλο το Νομό Καρδίτσας, ενώ το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα φαρμακεία ασφαλείας, που έχει ορίσει ο Σύλλογός μας με σχετική ανακοίνωσή του, τόσο στην Καρδίτσα όσο και στους Σοφάδες , Παλαμά και Μουζάκι.
Οι φαρμακοποιοί διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την πρόταση της κυβέρνησης να πωλούνται τα Μη υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (Μη.Συ.Φα.) από καταστήματα λιανικής . Η επιλογή αυτή αποτελεί υγειονομική βόμβα για την υγεία των πολιτών όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε και πρόσφατα από τους υπεύθυνους οργανισμούς των χωρών όπου ισχύει ήδη το μέτρο αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σουηδίας, όπου η πώληση της παρακεταμόλης (του γνωστού δηλαδή depon, panadol, apotel κτλ.) από το 2007 γίνεται και από τα σουπερμάρκετ, ο αντίστοιχος ΕΟΦ με πρόσφατη απόφασή του τον Απρίλιο του 2015 αποφάσισε ότι η πώλησή της πρέπει να επιστραφεί αποκλειστικά στα φαρμακεία και μόνο από υπεύθυνο φαρμακοποιό καθώς σε έρευνα που πραγματοποίησε αποδείχτηκε ότι τα περιστατικά δηλητηρίασης από παρακεταμόλη αυξήθηκαν κατά 40%!!!! Παρόμοιες έρευνες έχουν γίνει τόσο από τα παρατηρητήρια του Π.Ο.Υ. όσο και από οργανισμούς διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο και όλες καταλήγουν ότι η πώληση των Μη.Συ.Φα. όταν γίνεται σε χώρο έξω από το φαρμακείο αυξάνει τα περιστατικά δηλητηρίασης από αυτά .
Τα Μη.Συ.Φα. είναι φάρμακα και τα φάρμακα είναι ουσίες που η χρήση τους οδηγεί στο επιθυμητό φαρμακευτικό αποτέλεσμα μόνο όταν γίνεται κάτω από τις οδηγίες των ιατρών και των φαρμακοποιών. Σε αντίθετη περίπτωση τα φάρμακα είναι δηλητήρια που προκαλούν σημαντικές βλάβες στην υγεία των ασθενών μέχρι και το θάνατο αυτών. Κανένας επιστημονικός φορέας υγείας δεν συμφωνεί με την πώληση των ΜηΣυΦα στα σουπερμάρκετ. Οι μόνοι που το κάνουν είναι τα συμφέροντα που προσδοκούν στο οικονομικό όφελός τους . Στο επιχείρημά τους ότι οι τιμές τους θα πέσουν με την είσοδο στα σουπερμάρκετ, απαντούμε ότι σε όλες τις χώρες που έχει γίνει απελευθέρωση, οι τιμές στο μεγαλύτερο κομμάτι των Μη.Συ.Φα. είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παρακεταμόλης όπου στην Ελλάδα η συσκευασία κοστίζει 0,75 λεπτά στο φαρμακείο ενώ στο εξωτερικό πωλείται στην ίδια συσκευασία με τιμή άνω των 3 ευρώ. Η ενδεχόμενη απελευθέρωση της τιμής τους προς τα πάνω από 1/1/2016 και η είσοδός τους στα σουπερμάρκετ είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί δραματικά.
Ο φαρμακοποιός στην Ελλάδα αγωνίζεται για την προστασία των πολιτών και για να μην πληρώνει για το αναλγητικό του μία περιουσία. Ζητάμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση των συμπολιτών μας στο αγώνα μας για την προστασία του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού.

Εκ Της Γ.Σ.
του Φ.Σ.Κ.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος Τσιακάρας

SHARE