ΣΤΕΒΙΑ μέρος 2ο: Η παρούσα κατάσταση και το μέλλον;

ΣΤΕΒΙΑ μέρος 2ο: Η παρούσα κατάσταση και το μέλλον;

ΣΤΕΒΙΑ μέρος 2ο: Η παρούσα κατάσταση και το μέλλον;

Μετά το Νοέμβρη του 2011 όπου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια και η χρήση της Στέβια, άρχισε στη γηραιά ήπειρο μία τρελή κατάσταση όσων αφορά και τη χρήση των γλυκαντικών ουσιών του φυτού αλλά και φυσικά την καλλιέργειά του.

Ως γνωστό το φυτό, παρά τις πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες του για τον ανθρώπινο οργανισμό, ήταν ως τότε κάτι άγνωστο για την πλειονότητα των πολιτών της χώρας μας αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθούν αναρίθμητοι ‘’γνώστες’’ του φυτού και φυσικά να εκμεταλλευτούν την  περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. Τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν  να εξαπατήσουν τον κόσμο και να αναστρέψουν το θετικό κλίμα που είχε αρχικά δημιουργηθεί. Αυτό συνέβη με την εμπλοκή τους  στην καλλιέργεια του φυτού αλλά και στις αμέτρητες συσκευασίες που κατέκλυσαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ με το εκχύλισμα των γλυκαντικών ουσιών.

Στην πρώτη περίπτωση οι αγρότες της χώρας παραπλανήθηκαν και πλήρωσαν τεράστια ποσά για να εισάγουν φυτά από το εξωτερικό ώστε να δοκιμάσουν την καλλιέργεια. Αποτέλεσμα: χαμένα χιλιάδες ευρώ για φυτά που δεν έπιασαν στο χωράφι.  Φυσικά μετά από αυτή την εξαπάτηση, όχι μόνο σε μια περιοχή της χώρας αλλά σε πολλές αγροτικές περιοχές, οι καλλιεργητές όχι μόνο έχασαν χρήματα αλλά και τη διάθεση τους να γνωρίσουν το μαγικό αυτό φυτό. Ως γνωστόν ο Έλληνας αγρότης με ότι μαθαίνει, μ’αυτό συνεχίζει να πορεύεται οπότε θεωρείται μάλλον δύσκολο να ξαναμπεί στη διαδικασία της καλλιέργειας της Στέβια.

Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να εξηγήσουμε ορισμένα δεδομένα ως αναφορά τις γλυκαντικές ουσίες του φυτού. Υπάρχουν πάνω από 10 γλυκαντικές ουσίες στα φύλλα του φυτού. Τα δύο σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι η Στεβιοσίδη και η Ρεμπαουντιοσίδη Α. Εκτός αυτών παρατηρούμε σε μικρότερες ποσότητες τη  Ρεμπουντιοσίδη C, Δουλκοσίδη Α, Ρεμπαουντιοσίδη B, Ρεμπαουντιοσίδη D, Ρεμπαουντιοσίδη E.

Η Στεβιοσίδη είναι η γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα, χαρακτηριστικό της είναι η ελαφριά πικράδα που δίνει στην επίγευση μας. Η Ρεμπαουντιοσίδη Α είναι αυτή που μας δίνει την τρομακτική γλυκύτητα όταν τη δοκιμάζουμε, χαρακτηριστικό της είναι ότι ένα γραμμάριο Ρεμπαουντιοσίδη Α ισούται σε γλυκύτητα με 800 γραμμάρια ζάχαρη! Στην  παγκόσμια βιομηχανία Στέβια, όσων αφορά τα τρόφιμα και ποτά, ακολουθούνται κάποια διεθνή στάνταρντ για την παρασκευή αυτών. Γενικά προτιμάται η χρήση στα τρόφιμα και στα ποτά μία μίξη εκχυλίσματος Στεβιοσίδης και Ρεμπαουντιοσίδης Α. Ίσως αναρωτιέστε γιατί δε χρησιμοποιείται μόνο Ρεμπαουντιοσίδη Α, η εξήγηση είναι το τεράστιο κόστος για την αγορά της πρώτης ύλης. Αριθμητικά μπορούμε να το δούμε με το εξής παράδειγμα: ένα αναψυκτικό με μίξη των δύο γλυκαντικών ουσιών συναντάται στο ράφι σε μία τιμή κοντά στα 0.55€ , εάν χρησιμοποιούνταν μόνο Ρεμπαουντιοσίδη Α θα χρειαζόμασταν να δαπανήσουμε πάνω από 4.00€!!!

Από τις αρχές του 2012 είχαμε τις πρώτες τοποθετήσεις προϊόντων στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς ήρθαμε πάλι αντιμέτωποι με ‘’κυνηγούς χρυσού’’ που με το πρόσχημα της χρήσης Στέβια αντί για ζάχαρης στα προϊόντα τους κατέκλυσαν την αγορά με μη αναγνωρισμένης αξίας σκευάσματα που είτε ήταν πικρά (βλ Στεβιοσίδη) είτε δεν περιείχαν καθόλου γλυκαντικές ουσίες του φυτού αλλά άλλες άγνωστες ουσίες. Αποτέλεσμα: ο καταναλωτής δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τα νέα προϊόντα και δε τα προτιμούσαν.

Φυσικά ο καθένας αναρωτιέται, τι είναι λοιπόν η Στέβια. Είναι πράγματι ευεργετική για τον οργανισμό; Για ποιο λόγο να τη χρησιμοποιήσω; Γιατί δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια που πέρασαν από την έγκριση της καλλιέργειας; Γιατί να σταματήσω την κλασσική καλλιέργεια που ξέρω και να μάθω την καλλιέργεια της Στέβια αφού δε γνωρίζω ποιον αλήθεια πρέπει να εμπιστευτώ;

Ερωτήματα φυσικό να μας έρχονται στο νου κάθε φορά που ακούμε το όνομα Στέβια. Απαντήσεις υπάρχουν και είναι εύκολο να απαντηθούν. Η καλλιέργεια της Στέβια είναι αυτή τη στιγμή οικονομικά ασύμφορη για τον Έλληνα αγρότη, διότι παρά το γεγονός ότι παράγει, συγκριτικά με τις άλλες χώρες που καλλιεργείται παγκοσμίως, πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ανά εκτάριο και υψηλότερα ποσοστά γλυκαντικών ουσιών στα φύλλα, έχει να συναγωνιστεί τον Κινέζο παραγωγό. Τα οικονομικά μεγέθη είναι διαφορετικά και αν αναλογιστούμε ότι δεν υπάρχει ακόμα ο κατάλληλος εξοπλισμός για συλλογή, αποξήρανση και αποφύλλωση κάνει το κόστος για την παραγωγή ενός κιλού ξηρών φύλλων Στέβια πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κιλό στην Κίνα. Εξάλλου πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκεί καλλιεργούνται πάνω από 8.000.000 στρέμματα….

Έτσι φυσικό είναι ότι όλα τα τρόφιμα-ποτά που υπάρχουν στο εμπόριο αυτή τη στιγμή έχουν στα συστατικά τους μόνο κινέζικη Στέβια αμφιβόλου ποιότητας. Βέβαια τα δεδομένα αυτή τη στιγμή πάνε να αλλάξουν και να δώσουν μια ελπίδα και στους Ευρωπαίους καλλιεργητές. Αυτή η ελπίδα πηγάζει από την είσοδο της Coca-Cola δοκιμαστικά  στα ράφια με αναψυκτικά και χυμούς που περιέχουν Στέβια αντί για ζάχαρη. Είναι εύκολο να αναλογιστούμε τις ποσότητες Στέβια που θα χρειαστούν εάν τελικά ‘’περάσουν’’ στη συνείδηση του κόσμου, και αναλογικά τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων  παγκοσμίως.

Ίσως λοιπόν αναδύει μία κρυφή ελπίδα για τον Έλληνα παραγωγό, που μπορεί και ξέρει να καλλιεργεί καλύτερα από τον κάθε αγρότη παγκοσμίως αφού δουλεύει τα μαγικά εδάφη της χώρας μας και εκμεταλλεύεται την εκπληκτική ηλιοφάνειά της….