«Ψυχρολουσία» από το ΔΝΤ: «Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία»

«Ψυχρολουσία» από το ΔΝΤ: «Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία»

«Απέχουμε πολύ» από μια συμφωνία, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, αφού, όπως είπε, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, προβάλλοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με την αισιοδοξία που εκφράζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διευκρίνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί και υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τις αλλαγές στο ΦΠΑ δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκλιση.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσά μας στους περισσότερους βασικούς τομείς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος για τη γεφύρωση αυτών των διαφορών το τελευταίο διάστημα και, ως εκ τούτου, απέχουμε πολύ από μια συμφωνία».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι «βιώσιμα», ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

Παράλληλα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει και η ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από τις Βρυξέλλες όπου είχε συνομιλίες με Ελληνες αξιωματούχους.

Οι ελληνικές Αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός.

Παρ” όλα αυτά, όπως είπε, το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις.

Το ΔΝΤ «δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.