Ημερίδα Ενημέρωσης: Τρόποι Αξιοποίησης νέων καλλιεργειών, φυτών και δασικών ειδών

Ημερίδα Ενημέρωσης: Τρόποι Αξιοποίησης νέων καλλιεργειών, φυτών και δασικών ειδών

Ημερίδα Ενημέρωσης: Τρόποι Αξιοποίησης νέων καλλιεργειών, φυτών και δασικών ειδών

Στο πλαίσιο της πράξης «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)»

 • Θα παρουσιαστούν τρόποι αξιοποίησης νέων καλλιεργειών, φυτών και δασικών ειδών
 •  Γνωρίζετε ότι το κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense):
 • καλλιεργείται από την αρχαιότητα και έχαιρε από παλιά εκτίμησης ως φαρμακευτικό φυτό;
 • Επαινέθηκε ως φάρμακο για «τη συσκότιση των ματιών»;
 • Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για το στομάχι και τον βήχα;
 • Θεωρείται ως η πιο πλούσια πηγή σε ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα), που δρουν όπως τα οιστρογόνα;
 • Τα άνθη του περιέχουν ακόμη παράγωγα κουμαρίνης, η οποία έχει αντιμυκητιακές και αντιπηκτικές ιδιότητες, αιθέριο έλαιο με αρωματικές αλκοόλες, βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο;
 • Οι ισοφλαβόνες έχουν αντιοξειδωτική δράση;
 • Μειώνουν τα επίπεδα των λιπών στο αίμα και το ήπαρ;
 • Προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία;
 • Μπορούν να αναπτύξουν δράση τύπου οιστρογόνων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου ή για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της οστεοπόρωσης;
 • Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη;
 • Αραιώνουν το αίμα προλαβαίνοντας τη θρόμβωση;
 • Γνωρίζετε ότι η κερσετίνη, ουσία που περιέχεται στα είδη δρυός της χώρας μας, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και γι’ αυτό συνεισφέρει στην αναγέννηση των κυττάρων της επιδερμίδας, ενώ επιπλέον προστατεύει τον οργανισμό από άλλες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο του πνεύμονα;

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ  «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)» θα οργανωθεί ημερίδα στις 15 Ιουνίου και ώρα 7μμ, στην αίθουσα της Πρώην ΤΕΔΚ (Μεγ.Αλεξάνδρου 34,1ος όροφος).

Θα μιλήσουν ερευνητές και ερευνήτριες του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» και θα αναφερθούν στους τρόπους αξιοποίησης νέων καλλιεργειών, φυτών και δασικών ειδών. Θα παρουσιαστούν η «Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των εκχυλισμάτων των ειδών Pinus pinea L., Quercus conferta Kit., Festuca ovina και Trifolium pratense και εφαρμογές τους στη βιομηχανία» από τη Δρ. Χαβενετίδου Μαρίνα και η «Μελέτη και αξιολόγηση πληθυσμών μηδικής ως προς το παραγωγικό δυναμικό, τα αγροκομικά και ποιοτικά γνωρίσματα και την παραλλακτικότητα με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών»από τη Δρ. Πάνκου Χρυσάνθη.

Πρόγραμμα Παρουσίασης Έργων ΕΤΑΚ

 1.  «Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των εκχυλισμάτων των ειδών Pinus pinea , Quercus conferta Kit., Festuca ovina και Trifolium pratense και εφαρμογές τους στη βιομηχανία»,
 2.  «Μελέτη και αξιολόγηση πληθυσμών μηδικής ως προς το παραγωγικό δυναμικό, τα αγροκομικά και ποιοτικά γνωρίσματα και την παραλλακτικότητα με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών»

 που υλοποιούνται στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑστο πλαίσιο της Πράξης «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)»

 Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 – ώρα 19:00

Τόπος: Αίθουσα Συνεδριάσεων-Αναπτυξιακή Καρδίτσας

19:00-19:30 ·                                                 Προσέλευση – Εγγραφές
19:30-19:45 ·      Καλωσόρισμα & Έναρξη ημερίδας
19:45-20:00 ·      Παρουσίαση του έργου ΕΤΑΚΤίτλος: «Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των εκχυλισμάτων των ειδών Pinus pinea L., Quercus conferta Kit., Festuca ovina και Trifolium pratense και εφαρμογές τους στη βιομηχανία»

Δρ. Χαβενετίδου Μαρίνα, Δασολόγος Α.Π.Θ. , Ωφελούμενη έργου ΕΤΑΚ

20:00-20:15 ·      Παρουσίαση του έργου ΕΤΑΚΤίτλος: «Μελέτη και αξιολόγηση πληθυσμών μηδικής ως προς το παραγωγικό δυναμικό, τα αγροκομικά και ποιοτικά γνωρίσματα και την παραλλακτικότητα με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών»

Δρ. Πάνκου Χρυσάνθη, Γεωπόνος Α.Π.Θ., Msc, PhD στη Γενετική & Βελτίωση φυτών, Ωφελούμενη έργου ΕΤΑΚ

20:15-20:45 ·      Συζήτηση με  την παραγωγική βάση
20:45-21:00 ·      Συμπεράσματα-Κλείσιμο Ημερίδας

Η ημερίδα αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΑγροΕΤΑΚ» με κωδικό MIS 453350, που έχει ενταχθεί στο ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ και Εθνικούς Πόρους με φορέα χρηματοδότησης  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Microsoft Word - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 15 Ιουνίου 2015 (2).d

SHARE