Οι διαπραγματεύσεις τους δεν είναι για το καλό μας-Μνημόνιο μας ετοιμάζουν

Οι διαπραγματεύσεις τους δεν είναι για το καλό μας-Μνημόνιο μας ετοιμάζουν

Οι διαπραγματεύσεις τους δεν είναι για το καλό μας-Μνημόνιο μας ετοιμάζουν

Σκληρές διαπραγματεύσεις, αγωνία, καυγάς, πείσματα, αγάπες, φιλίες και τι δεν έχουμε ακούσει από την προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης αυτές τις μέρες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Κυριολεκτικά θέλουν να μας κάνουν το μυαλό πολτό. Έτσι θα μας σερβίρουν καλύτερα το μνημόνιο που ετοιμάζουν. Θέλουν να μας πείσουν ότι όλα αυτά μας αφορούν και θα πρέπει να έχουμε κοινές αγωνίες μαζί τους. Θέλουν να πούμε «συμφωνία να είναι και ότι να ‘ναι» Δηλαδή να πούμε «καλός και ο ΕΝΦΙΑ, καλό και το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων, άριστο το υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα, τι πειράζει αν εκτιναχτούν οι τιμές και οι τσέπες μας είναι άδειες, είμαστε υπερήφανοι, στηρίζουμε την «αριστερή» κυβέρνηση μας». Γι’ αυτό όταν τους «χαλάς τη σούπα» όπως έγινε με τις μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, «ξινίζουν» και βγαίνει ο ΣΕΒ δηλαδή οι βιομήχανοι δηλαδή οι ολιγάρχες που υποτίθεται τους πολεμά η κυβέρνηση και μαλώνουν το ΠΑΜΕ και τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» παραπονιούνται ότι το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ τώρα θυμήθηκε να κάνει κινητοποιήσεις….. Αλλά ας δούμε λίγο τι ακριβώς συμβαίνει.
Υπάρχει όντως μεγάλος καβγάς και ανταγωνισμός, που καμιά σχέση όμως δεν έχει με τα συμφέροντα μας τα συμφέροντα του λαού. Ο καυγάς υπάρχει γιατί οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο σε τρία ζητήματα:
1.Στα πρωτογενή πλεονάσματα
2. Στη διευθέτηση του χρέους
3.Στα «επενδυτικά πακέτα», δηλαδή τη χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, προκειμένου να δοθεί «αναπτυξιακή ώθηση» στην καπιταλιστική οικονομία.
Η συγκυβέρνηση διεκδικεί:
– Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
– Διευθέτηση του χρέους, που θα μειώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές.
-Συμμετοχή σε επενδυτικά πακέτα, όπως το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», αλλά και στην «ποσοτική χαλάρωση» του Ντράγκι.
Κι εδώ αρχίζει ο «καυγάς» δηλαδή:
• Πώς θα επιμεριστεί το κόστος σε ένα ενδεχόμενο διευθέτησης του χρέους;
• Πώς θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα τηρώντας τις δεσμεύσεις του Συμφώνου για το Ευρώ;
• Ποιοι και με ποιους όρους θα μοιραστούν τα επενδυτικά πακέτα και τις δημόσιες επενδύσεις, που συνδέεται άμεσα με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα;
• Ποιοι τομείς της οικονομίας θα αναπτυχθούν, ποια επενδυτικά σχήματα θα προτιμηθούν και ποια μονοπώλια θα έχουν τον πρώτο λόγο;
Ας σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά μας: Ακόμα κι αν η κυβέρνηση πετύχει συμφωνία για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ακόμα κι αν υπάρξει απόφαση για διευθέτηση του χρέους και η αστική τάξη στην Ελλάδα «βάλει το δάχτυλο στο μέλι» των χρηματοδοτικών πακέτων, εμείς, ο λαός δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε. Κι αυτό γιατί:
1. Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ψηφίστηκαν ή δρομολογήθηκαν στα χρόνια της κρίσης θα συνεχιστούν κανονικά, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η χαλάρωση της λιτότητας για το κεφάλαιο σημαίνει και ανάσχεση της επίθεσης στο λαό. Αυτό αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι στην πρόταση 47 σελίδων η κυβέρνηση ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι οι αναδιαρθρώσεις είναι στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο και συνιστούν αναγκαίο συμπλήρωμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τον κρατικό κορβανά για να επενδύσουν κεφάλαια και να «ζεσταθεί» η οικονομία.
2.Τόσο το σχέδιο των δανειστών όσο και αυτό της κυβέρνησης, αλλά και το ενδεχόμενο μιας «χρυσής τομής» ανάμεσα στα δύο σχέδια, θα εμπεριέχουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα όσον αφορά τη φορολογία, το Ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις. Όσο και αν η συγκυβέρνηση προσπαθεί, ξορκίζοντας το λεγόμενο σχέδιο των δανειστών, να εμφανίσει το δικό της ως τον λεγόμενο «έντιμο συμβιβασμό».
Όλη αυτή η κακοστημένη παράσταση λοιπόν γίνεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους:
Τα κεφάλαια που θέλει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση, δεν θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις στα νοσοκομεία, αυξήσεις στις συντάξεις. Θα μετατραπούν σε έμμεση ή άμεση επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων του κεφαλαίου, για να αρχίσει ένας νέος κύκλος καπιταλιστικής συσσώρευσης. Εμείς απέξω θα είμαστε από όλα αυτά. Κανένα κέρδος δεν θα έχουμε.
Άρα η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι εταίροι τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Εμείς δεν προσκυνάμε. Οργανώνουμε την μαζική λαϊκή μαχητική απάντηση.

SHARE