Η Μάνα: Ένα άγαλμα-σύμβολο

Η Μάνα: Ένα άγαλμα-σύμβολο

Η Μάνα: Ένα άγαλμα-σύμβολο

Από τις 12 Απριλίου 2009 το άγαλμα της Μάνας στολίζει τον εξωτερικό λόφο του Παυσιλύπου από τη μεριά της Πλατείας Πλαστήρα. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα άγαλμα σύμβολο της αγρότισσας μάνας;

Το ορειχάλκινο άγαλμα είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων στους κατοίκους της Καρδίτσας (με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα) και είναι φιλοτεχνημένο από τον μεγάλο γλύπτη Χρήστο Καπράλο. Πολλοί λίγοι γνωρίζουν ότι το άγαλμα αυτό είναι αντίγραφο. Το πρωτότυπο υπάρχει στον προαύλιο χώρο της Βουλής και αντίγραφα αυτού στην Καρδίτσα και την Δράμα. Όπως για όλα τα έργα τέχνης έτσι και γι’ αυτό υπήρξαν και θετικά και αρνητικά σχόλια. Επίσης, δυστυχώς και αυτό το άγαλμα έχει πέσει θύμα βανδαλισμών.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα όμορφο άγαλμα που συμβολίζει τις γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου και φυσικά του θεσσαλικού κάμπου. Οι γυναίκες αυτές εργάζονταν σε μια εποχή όπου οι υπόλοιπες γυναίκες δεν είχαν καν φανταστεί ότι θα μπορούσαν να «εισέλθουν» στον αντροκρατούμενο εργασιακό χώρο. Περνούσαν τις μέρες τους στα χωράφια στο πλευρό των αντρών τους και με κόπο βοηθούσαν, ώστε να επιβιώσει η οικογένειά τους, η οποία μάλιστα ήταν σχεδόν πάντα πολυμελής. Γυναίκες μάνες πολλών παιδιών ταλαιπωρημένες, αλλά ακαταπόνητες …

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια από τα λόγια του Δημήτρη Σιούφα την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος:

«Όλοι τιμούμε την Μάνα και ειδικότερα τη Μάνα αγρότισσα. Τη γυναίκα που αποτέλεσε και αποτελεί τον ουσιαστικό συνεκτικό κρίκο της ελληνικής οικογένειας, στην ύπαιθρο και την Ελληνική Περιφέρεια γενικότερα.

Όλες οι μάνες είναι ίδιες, αλλά η αγρότισσα μάνα έχει κάτι το διαφορετικό. Και όσοι έχουμε γεννηθεί από αγρότισσες μητέρες, σε δύσκολους καιρούς και σε καιρούς φτώχειας, το νιώθουμε καλύτερα.

Η γυναίκα αγρότισσα ασκούσε ρόλο πολύπλευρο, σημαντικό και καίριο, στην οικογενειακή και κοινωνική συνοχή. Εργάζονταν στο χωράφι, αλλά και στο σπίτι. Στο βουνό και τον κάμπο. Στην παγωνιά και τον καύσωνα. Ανέτρεφε, με πολλές δυσκολίες, τα παιδιά της. Πάλευε για να προσφέρει σε όλους τους γύρω της. Σε καιρούς καλούς και σε καιρούς δύσκολους. Σε περιόδους ειρηνικές και σε περιόδους που η Πατρίδα μας αγωνιζόταν για την ελευθερία της. Σε εποχές μεγάλης φτώχειας και σε εποχές που η Χώρα ακολουθούσε δρόμους ανάπτυξης.

Η Ελληνίδα Αγρότισσα υπήρξε και παραμένει η ψυχή της ελληνικής αγροτικής οικογένειας. Την τιμούμε, την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε».

Την επόμενη φορά που θα κοιτάξουμε το άγαλμα της Μάνας ας σκεφτούμε ότι πέρα από ένα όμορφο έργο τέχνης αποτελεί και ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ παρόντος και παρελθόντος της περιοχής μας. Μια Μάνα περιτριγυρισμένη από λουλούδια, που με μια γλυκιά μελαγχολία καλωσορίζει τους επισκέπτες της πόλης μας.

Συντακτική ομάδα Karditsa24

Άγαλμα Μάνας (7)

Άγαλμα Μάνας (5)

Άγαλμα Μάνας (4)

Άγαλμα Μάνας (10)

SHARE