Εκπρόσωποι της Bayer διώκονται για δωροδοκίες γιατρών

Εκπρόσωποι της Bayer διώκονται για δωροδοκίες γιατρών

Το κακούργημα της ενεργητικής δωροδοκίας από κοινού σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αντιμετωπίζουν τέσσερις εκπρόσωποι της Bayer Ελλάς μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα διώκονται ένας ακόμα υπάλληλος της ίδιας εταιρείας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι δυο άλλων ελληνικών εταιρειών.

Η προκαταρκτική έρευνα διενεργήθηκε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, μετά από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, η Bayer Ελλάς με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιρειών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλου είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ. Η «ταρίφα» ξεκινούσε απο 1.000 ευρώ και έφτανε ως τις 20.000 ευρώ.

Αντίστοιχη έρευνα γινόταν και στην εισαγγελία διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία, όπου εκεί εμφανίστηκε Έλληνας υπήκοος καταγγέλλοντας ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της Bayer ΕΛΛΑΣ είχε εκδόσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ ισχυριζόμενος ότι δωροδοκήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 γιατροί.

Έρευνα και από το ΣΔΟΕ

Από την έρευνα που διενήργσε το ΣΔΟΕ στα γραφεία της εταιρείας αλλά και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, προέκυψε η βασιμότητα των καταγγελιών.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 43 γιατροί. Ωστόσο επειδή τα χρηματικά ποσά ήταν μικρά, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.