Στα κάγκελα» οι επιχειρήσεις για έκτακτη εισφορά – αύξηση συντελεστή

Στα κάγκελα» οι επιχειρήσεις για έκτακτη εισφορά – αύξηση συντελεστή

Στα κάγκελα» οι επιχειρήσεις για έκτακτη εισφορά – αύξηση συντελεστή

«Ρεσάλτο» και στις τελευταίες επιχειρήσεις που κατάφεραν να παραμείνουν όρθιες κατά την διάρκεια της κρίσης πραγματοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς μιλούν με τα μελανότερα χρώματα για την πρόταση της κυβέρνησης που περιλαμβάνει έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% για τα εταιρικά κέρδη.

Κάνουν λόγο για ευθεία βολή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα που καλείται να αντεπεξέλθει μιας άνευ προηγουμένου φορο-επιδρομής η οποία θα πλήξει την εναπομείνασα ανταγωνιστικότητα των εγχώριων εταιρειών. Η επιβάρυνση, μάλιστα, της έκτακτης εισφοράς θα είναι, μάλιστα, «εις διπλούν» αφού η έκτακτη εισφορά προβλέπεται να καταβληθεί σε δύο δόσεις, μία το 2015 και μία τo 2016. To ύψος της, δε, αναμένεται μεγαλύτερο από αυτό του 2009, καθώς προτείνεται ενιαίος συντελεστής 12%, όταν η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε τρεις κλίμακες (5% για κέρδη μεταξύ 5 με 10 εκατ. ευρώ, 7% για κέρδη 10 με 25 εκατ. ευρώ και 10% για κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ).

Οι ίδιοι συνομιλητές στηλιτεύουν το γεγονός ότι επιβάλλεται σε κερδοφόρες επιχειρήσεις έκτακτη εισφορά και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, όταν το ίδιο το κράτος σε πλείστες περιπτώσεις εμφανίζεται ασυνεπές στις πληρωμές του. Δεν αποκλείουν να υπάρξει νέο κύμα μεταφοράς της φορολογικής έδρας επιχειρήσεων στο εξωτερικό (λ.χ. στην Κύπρο ή σε άλλες χώρες), όπως έπραξαν μεγάλοι όμιλοι (Coca Cola 3E, ΒΙΟΧΑΛΚΟ) ενώ θεωρούν περίπου βέβαιο πως η νέα επιβάρυνση θα μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος και με αυξημένο ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Το κυριότερο, όμως, μπορεί να αποτελέσει μονόδρομο για εκτεταμένες κινήσεις περικοπής κόστους και μειώσεις προσωπικού.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που είχαν ενταθεί τα αιτήματα επιχειρηματικών φορέων για σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό περιβάλλον, προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και άλλοι φορείς είχαν ζητήσει να θεσπιστεί ένας ενιαίος, σταθερός φορολογικός συντελεστής (Flat Tax Rate), εγγυημένος ως το 2020, κατά τα πρότυπα που εφαρμόζονται στην Ιρλανδία και στη Σλοβακία (το εφάρμοσε το 2005 και εκτινάχθηκε η ανάπτυξη της).

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζεται να φέρουν έσοδα 600 εκατ. φέτος και 600 εκατ. ευρώ το 2016 από την έκτακτη εισφορά, ενώ επιπλέον 450 εκατ. ευρώ έχουν εγγραφεί από την αύξηση του συντελεστή εταιρικής φορολόγησης το 2016.

Όπως έγραψε το Capital.gr, στη χρήση του 2013 συνολικά 1.135 επιχειρήσεις εμφάνισαν ετήσια κέρδη από 1.000.000 έως 5.000.0000 ευρώ ενώ άλλες 269 είχαν κέρδη άνω των 5.000.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι για τη χρήση του 2014, ο αριθμός των επιχειρήσεων με ετήσια κέρδη άνω του 1 εκατ.ευρώ είναι ελαφρά αυξημένος.

ΠΗΓΗwww.capital.gr
SHARE