Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που ανατράπηκε δύο φορές από το στρατό όσο ήταν στην προεδρία, πέθανε στο νοσοκομείο 91 ετών, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Ο Ντεμιρέλ, που ήταν πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επτά φορές από την δεκαετία του ’60 έως τη δεκαετία του ’90 και πρόεδρος από το 1993 έως το 2000, πέθανε νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο στην Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah και άλλα μέσα.
Από το 1965, ο Ντεμιρέλ κυβέρνησε την Τουρκία για περισσότερο από 11 χρόνια ως επικεφαλής επτά κυβερνήσεων, ενώ στην συνέχεια κατέλαβε το αξίωμα του προέδρου από το 1993 ως το 2000.

Ο Ντεμιρέλ πέθανε σήμερα στο Νοσοκομείο Γκιουβέν της Άγκυρας, έπειτα από μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το οποίο επικαλέστηκε νοσοκομειακές πηγές.

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1960 έπειτα από το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα. Δύο από τις πρωθυπουργικές του θητείες διακόπηκαν στην συνέχεια από τα άλλα δύο πραξικοπήματα που έγιναν στην Τουρκία από τον στρατό, το 1971 και το 1980.

Ο Ντεμιρέλ, γνωστός για το ρητορικό του χάρισμα, αποσύρθηκε επισήμως από την πολιτική ζωή της χώρας του μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να συμβουλεύει την πολιτική τάξη.

ΠΗΓΗert.gr
SHARE