Κωνσταντοπούλου κατά Στουρνάρα για το στικάκι της Έκθεσης

Κωνσταντοπούλου κατά Στουρνάρα για το στικάκι της Έκθεσης

Κωνσταντοπούλου κατά Στουρνάρα για το στικάκι της Έκθεσης

Την έντονη αντίδραση της Προέδρου της Βουλής προκάλεσε η λήψη σε ηλεκτρονική μορφή της Ετήσιας Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως «η Βουλή δεν δέχεται στικάκια», εγκάλεσε τον κ. Στουρνάρα για «αντιθεσμική συμπεριφορά» κατηγορώντας τον ότι δεν ενεργεί προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά δεν πραγματοποιήθηκε η εθιμοτυπική τελετή της δια ζώσης παράδοσης από τον διοικητή της ΤτΕ στο προεδρείο της Βουλής, της Ετήσιας Έκθεσης της κεντρικής τράπεζας για την ελληνική οικονομία. Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε ως «απαράδεκτη» την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015 του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα η οποία της απεστάλη σε ηλεκτρονική μορφή σε στικάκι, σήμερα το πρωί.

«Χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση προς της Βουλή, σήμερα στις 10.40 σπεύδει στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό στα γρήγορα, για να παρέμβει απαραδέκτως στη διαδικασία αυτή. Την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015. Και προβαίνει σε σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής, για να προσθέσει ότι το γεγονός αυτό, είναι «δηλωτικό του πως τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια συμφέροντα από διαφορετικές εκθέσεις εναλλασσόμενα σε διαφορετικές θέσεις και τεχνοκρατικής δεσποτείας η επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμα του λαού στην διαφάνεια και να επηρεάζουν τις εξελίξεις». Η κ. Κωνσταντοπούλου στηλίτευσε επίσης την άρνηση του κ. Στουρνάρα να αποστείλει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στοιχεία από την κίνηση των λογαριασμών στην ΤτΕ, μέσω των οποίων διακινούνται τα ποσά των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί ανάμεσα στη χώρα μας και τους διεθνείς πιστωτές, κάνοντας λόγο για «χρήματα που φέρονται να δόθηκαν στην Ελλάδα».

«Απαντώντας στο αίτημα μας με επιστολή του στις 27/5/2015, αναφέρει ότι μας χορηγεί αυτά που είναι δημοσιευμένα στο ίντερνετ. Απαντάει ότι μας χορηγεί αυτά τα οποία και από αλλού μπορούμε να βρούμε. Και απαντάει ότι η κίνηση των λογαριασμών καλύπτεται από το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων βάσει προεδρικού διατάγματος 1059/71 του 1971, που θυμίζω ότι είχαμε χούντα», ήταν το δηκτικό σχόλιο της προέδρου της Βουλής.

Επίθεση στον Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ

Νωρίτερα, η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. H κυρία Πρόεδρος κατηγόρησε τον κ. Ντάϊσελμπλουμ ότι «ζητά καθημερινά θυσίες από τον κ. Τσίπρα, ενώ του ζητά να μεταφερθεί το ηλικιακό όριο σύνταξης και να γίνει η σύνταξη 250€». Όσον αφορά τον κ. Γιούνκερ, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «ο κ. Γιούνκερ αξιώνει σήμερα την υποταγή του ελληνικού λαού, αλλά αποσιωπά εις βάρος του τη συγκρότηση του πλαισίου φοροαποφυγής Lux Leaks στο Λουξεμβούργο». Τα παραπάνω προς τους κ.κ. Γιούνκερ και Ντάσιελμπλουμ ειπώθηκαν παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Γερουσίας, κατά την έναρξη του διημέρου παρουσίασης προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.