Πόλεμος κυβέρνησης – Γιούνκερ: Αλληλοκατηγορίες και «καρφώματα»

Πόλεμος κυβέρνησης – Γιούνκερ: Αλληλοκατηγορίες και «καρφώματα»

Πόλεμος κυβέρνησης – Γιούνκερ: Αλληλοκατηγορίες και «καρφώματα»

Το κλίμα… ρήξης ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές αντανακλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τρίτη, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κυβέρνηση για ψέματα προς τον ελληνικό λαό, αρνούμενος ταυτόχρονα ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να επιβληθούν ορισμένα από τα μέτρα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γιούνκερ ήταν η εξής: «Όσον αφορά την Ελλάδα, δε με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση με νοιάζει ο ελληνικός λαός, και κυρίως το φτωχότερο τμήμα του που υποφέρει περισσότερο από άλλους λαούς της Ευρωπαϊκή Ένωσης λόγω του προγράμματος προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστεί.

Δεν είχα καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ όταν αποφάσισα να διακόψω τις διαπραγματεύσεις γιατί, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούσαν πουθενά. Δεν είμαι υπέρ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει αυτό, των αυξήσεων στο ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό. Νομίζω πως θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, εάν η Ελλάδα αναγκαζόταν να το κάνει αυτό. Πρότεινα στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα.

Νομίζω πως η συζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι προτείνει στ’ αλήθεια η Κομισιόν ως ένα από τα τρία θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά. Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε στον ελληνικό λαό πράγματα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι πρότεινα να αντικατασταθούν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ με άλλα μέτρα, εκ των οποίων ένα ήταν η μέτρια περικοπή των αμυντικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα».

Ο κ. Γιούνκερ φαίνεται να σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κ.Ο. και με πρωτοφανείς κατηγορίες έδωσε την εντύπωση ότι οι δανειστές χάνουν την υπομονή τους και το πολεμικό κλίμα είναι πλέον εκτός ελέγχου.

Η απάντηση της κυβέρνησης

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή των σημερινών δηλώσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών.