Σανίδα σωτηρίας η κατά περίπτωση παράταση για τα έργα-ΕΣΠΑ 2007-2013

Σανίδα σωτηρίας η κατά περίπτωση παράταση για τα έργα-ΕΣΠΑ 2007-2013

Και όμως το ΕΣΠΑ δεν τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Και όμως το ΕΣΠΑ δεν τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Αυτή η σημαντική είδηση βγήκε από το Συνέδριο για τις Αναπτυξιακές Πολιτικές της Δυτικής Ελλάδας που έγινε στην Πάτρα.

Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, κάποια από τα έργα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ θα μπορέσουν να πάρουν μία μικρή χρονική παράταση προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν.

Η επιλογή, τα κριτήρια και η έγκριση της παράτασης θα είναι πολύ αυστήρα και πολύ συγκεκριμένα για να μην υπάρξει «χαλάρωση» στα υπό εκτέλεση έργα.

Η είδηση αυτή έρχεται ως ένα πολύ καλό νέο στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, με τα περισσότερα εργοτάξια είτε να υπολειτουργούν είτε να κλείνουν λόγω του μεγάλου χρηματοδοτικού προβλήματατος της χώρας. Αυτό συμβαίνει καθώς ναι μεν βγαίνουν οι εντολές πληρωμής για τις πιστοποιημένες εργασίες αλλά μόλις φτάνουν στο Λογιστήριου του Κράτου παγώνουν. Ήδη αίτημα διακοπής εργασιών έχουν καταθέσει πολλά από τα υπό κατασκευή έργα.

Η ιδιαίτερη περίοδος που διανύει -και πάλι- η χώρας μας ίσως τελικά να αποτελέσει και το σημαντικότερο κριτήριο και πολλά έργα που άλλως θα ήταν καταδικασμένα να μπορέσουν να ολοκληρωθούν με επαρκή χρηματοδότηση.

Επίσης, μία παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική είναι πως όσα έργα καταφέρουν να παραταθούν (αν δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 που είναι η επίσημη λήξη χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013) δεν θα χρειαστεί να γίνουν έργα-γέφυρες και να «ροκανίσουν» πολύτιμά κονδύλια από το ούτως ή άλλως μικρό σε ποσό για έργα ΣΕΣ 2014-2020.

Το ενδιαφέρον στρέφεται φυσικά στο πολιτικό πεδίο και σε ποια συμφωνία θα έρθεί (εφόσον έρθει τώρα) και κατόπιν να διερευνηθεί ποια έργα θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν μία κατηγορία έργων όπου με μία μικρή παράταση θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΠΗΓΗypodomes.com
SHARE