Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία ή για το «μεγάλο όχι»

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία ή για το «μεγάλο όχι»

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία ή για το «μεγάλο όχι»

Πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών με στόχο την σύγκλιση των θέσεων των δύο πλευρών και την επίτευξη συμφωνίας, ανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του θα αναλάβουν την ευθύνη είτε να αποδεχθούν μια συμφωνία είτε να πουν «το μεγάλο όχι στη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής».

Η συνάντηση Τσίπρα-Φάιμαν διήρκεσε μιάμιση ώρα. Αμέσως μετά, ο Αυστριακός Καγκελάριος, στις δηλώσεις του, εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό, τονίζοντας η κρίση δεν δημιουργήθηκε από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους προσπάθειες για μια συμφωνία επιμήκυνσης του προγράμματος που θα δώσει ανάσα, όχι μόνο άμεσα, αλλά και για τα επόμενα δύο, τρία και πέντε χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια λύση, που δεν έχουμε ακόμη, είπε ο κ. Φάιμαν και τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι συζητήσεις μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου και να έχουν αποτέλεσμα.

Υπόσχομαι, σημείωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι θα σας υποστηρίξω πλήρως, ενώ σημείωσε ότι και ο κ. Γιούνκερ θέλει συμφωνία. Ο χρονικός ορίζοντας, διευκρίνισε ο κ. Φάιμαν, έχει σχέση με το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους και οι προθεσμίες επιβάλλουν την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε.

Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί πρόσφατα με συγκεκριμένη λαϊκή εντολή να διαπραγματευθεί μια συγκεκριμένη και βιώσιμη λύση. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με κριτήριο τη βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή της πρότασης.

Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε εκ νέου τον λαό στις κάλπες είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία επιλογή: Λύση, οικονομικά βιώσιμη που να μπορεί να γίνει δεκτή από την κοινωνία και το κοινοβούλιο. Αν όχι πρόσθεσε, τότε η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

Δεν αποφεύγω να παίρνω αποφάσεις, ούτε πετώ την μπάλα στην εξέδρα, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός θα αναλάβει το κόστος να φέρει εις πέρας τη συμφωνία. Αν δεν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, τόνισε, πάλι εμείς, εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση, θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής.

Στην εισηγητική του δήλωση, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που καλύπτουν τις απαιτήσεις των Θεσμών και για το 2015 και για το 2016. Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε τη θέση του ότι δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις στο ΦΠΑ για τρόφιμα και φάρμακα, σημείωσε τη θέση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σταδιακά επισημαίνοντας ότι αυτό θα επιφέρει 2,5 δισ. ευρώ, αλλά το 2015 η εξοικονόμηση θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση. Επίσης ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ακατανόητη την απαίτηση των πιστωτών για μείωση συντάξεων και δήλωσε ότι οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να πάρουν πολιτικές αποφάσεις και, σε αντίθετη περίπτωση, να αναλάβουν και την ευθύνη για το κόστος που θα προκληθεί.

«Η επιμονή να έρθουν τα χρήματα από τις περικοπές σε συντάξεις είναι ακατανόητη και οφείλουμε, όχι με τους τεχνοκράτες, αλλά με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να πάρουμε αποφάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η πολιτική ηγεσία πρέπει να αναλάβει το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό».

Κατά των οριζόντιων περικοπών τάχθηκε και ο κ. Φάιμαν, σημειώνοντας επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα βγεί από την κρίση με υψηλή ανεργία, ανισότητες και με τα κοινωνικά συστήματα να απειλούνται με καταστροφή. Είναι κυνικοί όσοι λένε ότι ξεπεράσαμε την κρίση στην ΕΕ είπε ο Καγκελάριος.

Ο κ. Φάιμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του από την συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι πήρε όλες τις πληροφορίες που ήθελε προκειμένου να βοηθήσει να υπάρξει ένας συμβιβασμός που να σέβεται και τις δύο πλευρές. Οι οριζόντιες περικοπές, πρόσθεσε δεν έχουν νόημα και είναι ανάγκη να επενδύσουμε στην κρίση και είναι δική μας ευθύνη για μια διαφορετική πολιτική είπε ο Αυστριακός ηγέτης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να παταχθούν η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, η διαφθορά και να καταπολεμηθούν οι αδικίες.