Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας: Άμεση καταβολή των ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας: Άμεση καταβολή των ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας: Άμεση καταβολή των ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Οι βουλευτές Καρδίτσας Χρ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Σπ. Λάππας και Ν. Μιχαλάκης μαζί με άλλους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη άμεσης καταβολής των ενισχύσεων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013.
Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία για το έτος 2012, ενώ για την κτηνοτροφία δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη εκταμίευση δόσης. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία η καταβολή δεν έγινε σε όλους τους παραγωγούς. Επιπλέον, ενώ έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις γεωργίας όλες οι διαδικασίες για την πληρωμή των ενισχύσεων και για τα υπόλοιπα έτη μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά στους παραγωγούς.
Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς αφού αναγκάζονται να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (πιστοποιήσεις προϊόντων, σύμβουλοι, καλλιέργεια), χωρίς να λαμβάνουν την ανάλογη ενίσχυση. Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση του θεσμού της Βιολογικής Γεωργίας και κτηνοτροφίας, που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης.
Eρωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να εκταμιευτούν οι ενισχύσεις τουλάχιστον για τα έτη 2013 – 2014;
2) Ποιοι είναι οι λόγοι της μέχρι σήμερα καθυστέρησης, ιδιαίτερα για τη βιολογική κτηνοτροφία για την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε μία δόση;
3) Με ποιες δράσεις προτίθεται το Υπουργείο να προωθήσει το θεσμό της βιολογικής παραγωγής;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Άμεση καταβολή των ενισχύσεων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013.

Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία περιλαμβάνονται στη Δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» του Μέτρου 2.1.4. «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Η προκήρυξη έγινε στις αρχές του 2012 με πρώτο έτος πληρωμής το 2012 και τελευταίο το 2016.
Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία για το έτος 2012, ενώ για την κτηνοτροφία δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη εκταμίευση δόσης. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία η καταβολή δεν έγινε σε όλους τους παραγωγούς. Επιπλέον, ενώ έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις γεωργίας όλες οι διαδικασίες για την πληρωμή των ενισχύσεων και για τα υπόλοιπα έτη μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά στους παραγωγούς.
Οι ενισχύσεις αυτές, που αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για την εφαρμογή από τους γεωργούς νέων μοντέλων παραγωγής όπως η βιολογική γεωργία, δίνονται στους παραγωγούς ως αντιστάθμισμα στην απώλεια εισοδήματος, διότι παράγουν ποιοτικά προϊόντα, πολλές φορές εις βάρος της ποσότητας.
Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς αφού αναγκάζονται να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (πιστοποιήσεις προϊόντων, σύμβουλοι, καλλιέργεια), χωρίς να λαμβάνουν την ανάλογη ενίσχυση. Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση του θεσμού, που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης.
Η βιολογική παραγωγή αποτελεί κομβικό και αναντικατάστατο κρίκο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αυτάρκεια της εσωτερικής κατανάλωσης με ισχυρά στοιχεία ταυτότητας, να στηρίξει τις αγορές τοπικών προϊόντων και να διεκδικήσει μερίδιο σε διεθνείς αγορές.
Με δεδομένο ότι:
• Η καταβολή των ενισχύσεων έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά.
• Οι διαδικασίες για την καταβολή των δόσεων των ενισχύσεων για τα έτη μετά το 2012 έχουν ολοκληρωθεί (τουλάχιστον για τη φυτική παραγωγή).
• Έχουν δοθεί κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για λύση του προβλήματος χωρίς όμως αυτές να επαληθευτούν.

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

4) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να εκταμιευτούν οι ενισχύσεις τουλάχιστον για τα έτη 2013 – 2014;
5) Ποιοι είναι οι λόγοι της μέχρι σήμερα καθυστέρησης, ιδιαίτερα για τη βιολογική κτηνοτροφία για την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε μία δόση;
6) Με ποιες δράσεις προτίθεται το Υπουργείο να προωθήσει το θεσμό της βιολογικής παραγωγής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης

Αμμανατίδου Ευαγγελία (Λίτσα)

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γάκης Δημήτρης

Γεροβασίλη Όλγα

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Γκαρά Αναστασία

Γρηγόρης Σταύρος

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Δημαράς Γεώργιος

Δημητριάδης Δημήτριος

Διώτη Ηρώ

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζερδελής Ιωάννης

Θελερίτη Μαρία

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καραγιάννης Ιωάννης

Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Καραναστάσης Απόστολος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κωνσταντινέας Πέτρος

Λάππας Σπύρος

Μανιός Νικόλαος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαλάκης Νικόλαος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλλής Συμεών

Μπαξεβανάκης Δημήτριος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ουζουνίδου Ευγενία

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πολάκης Παύλος

Ρίζος Δημήτριος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σιμορέλης Χρήστος

Σταθάς Ιωάννης

Σταματάκη Ελένη

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τεκτονίδου Κυριακή (Βούλα)

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλειος

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Ψαρρέα Ελένη

Ψυχογιός Γεώργιος

SHARE