H «ωρθωγραφεία» στο facebook!

H «ωρθωγραφεία» στο facebook!

H «ωρθωγραφεία» στο facebook!

Χθες που «χάζευα» στο facebook αρκετή ώρα ένιωσα τα ορθογραφικά λάθη να με κυνηγούν και να μου φωνάζουν και με έκαναν να νιώσω την ανάγκη να μοιραστώ τις σκέψεις μου.

Το πρώτο «πλήγμα» ήρθε όταν είδα μια από τις κλασικές φωτογραφίες με τον καφέ και τα κουλουράκια που έγραφε «Καλησπέρα σε όλοι την καλή παρέα»! Και όχι μόνο κάποιος την είχε κοινοποιήσει, αλλά είχε από κάτω καμιά εικοσαριά σχόλια με τα οποία αλληλο-καλησπερίζονταν διάφοροι διαδικτυακοί φίλοι! Δεύτερο πλήγμα: σε κάποιο σχόλιο η φράση: «μεγάλυ σημμετοχή»! Και τρίτο –πάλι σε σχόλιο- το «θα κάνω αντιγραφεί». Κι αυτό συνεχίστηκε και σήμερα, όταν είδα σε επίσημο site τη φράση-τίτλο «θεωρείται ότι είστε καλοί σε…; Κάντε το τεστ…»! (Το τελευταίο δεν άντεξα να μην το σχολιάσω!)

Όταν λέω σε μαθητές «Μάθετε ορθογραφία! Ούτε ένα μήνυμα στο κινητό ή στο facebook δε θα μπορείτε να γράψετε σωστά!», απαντούν «Υπάρχει και το Τ9» ή «Γράφουμε greeklish» (Έτοιμη η απάντηση και για τις δύο περιπτώσεις). Για την πρώτη «πάω πάσο», γιατί το Τ9 πιστεύω κάνει καλό. Έστω κι έτσι βλέπει κανείς σωστά γραμμένες τις λέξεις. Δεν περιέχει όμως όλες τις λέξεις οπότε και πάλι υπάρχει θέμα. Θυμάμαι βέβαια παλιά -που δεν υπήρχε Τ9 στα κινητά- φίλους να ρωτούν στην παρέα «πώς γράφεται το χ ή το ψ», ειδικά όταν έστελναν μήνυμα σε κάποιο νέο αμόρε (τον πρώτο καιρό μόνο-μετά σταματούσαν οι ντροπές και έστελναν ανορθόγραφα μηνύματα άνετα)

Όσον αφορά τα greeklish πάλι «πάω πάσο», γιατί ούτε να τα γράψω ούτε να τα διαβάσω μπορώ με άνεση! Μάλιστα δεν κρύβω το θαυμασμό μου σε όσους το μπορούν! Και έχω και πολλές απορίες… Μπορεί να μου τις λύσει κανείς; Το –θ- γράφεται -th- ή -8- ή και τα δύο; Το -η- γράφεται -h- ή -i- ή και τα δύο; Τα –μπ, γκ, ντ- γράφονται –b, g, d- ή –mp, gk, nt- ή και τα δύο; Υπάρχουν κανόνες; Πολύ μπέρδεμα βρε παιδιά… Σκέτος εφιάλτης… Θα μείνω στα νέα ελληνικά…

Το ό,τι το Τ9 ή ο ορθογραφικός έλεγχος της εφαρμογής «Word» είναι σίγουρη λύση είναι λάθος. Αν πχ γράψει κάποιος «η περιπτώσεις», ενώ το άρθρο είναι λανθασμένο, θα αναγνωριστεί ως σωστό, γιατί και το άρθρο -η- είναι σωστό! Αν γράψει κάποιος «λόγο τιμής» (αντί για «λόγω τιμής»), επίσης δε θα φανεί ότι είναι λάθος. Στο τρίτο παράδειγμα που ανέφερα επάνω («θεωρείται ότι είστε καλοί σε… Κάντε το τεστ…») επίσης δεν έγινε αντιληπτό το λάθος, γιατί η λέξη «θεωρείται» από μόνη της είναι ολόσωστη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να τεθεί η λέξη «θεωρείτε»… Το Τ9 ή ο ορθογραφικός έλεγχος αναγνωρίζουν ξεχωριστά την κάθε λέξη δε μπορούν όμως να βρουν το λάθος σε σχέση με τα συμφραζόμενα ή τις προηγούμενες/επόμενες λέξεις σε μια πρόταση.

Είναι αναμενόμενο να γίνονται ορθογραφικά λάθη απ’ όλους και ειδικά σε μία δύσκολη γλώσσα όπως η ελληνική. Ωστόσο, πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί και ειδικά όσοι γράφουν σε επίσημες σελίδες ή εφημερίδες. Κι αφού οι νεότεροι δε διάβασαν όσα βιβλία διάβασαν οι παλιότεροι σαν παιδιά (κάτι το οποίο ίσως ούτε εμείς θα κάναμε, αν είχαμε υπολογιστή, facebook κτλ), ας ανοίγουν κανένα λεξικό ή γραμματική (υπάρχουν τα πάντα στο διαδίκτυο) ή ας ρωτούν για να μάθουν το σωστό.

Θα μου πεις «Σιγά τώρα για ένα σχόλιο»; Τα σχόλια στο facebook είναι μόνο η αφορμή. Είναι δύσκολες εποχές για «ορθά γραμμένες» λέξεις, γι΄αυτό μας κατακλύζουν τα «μαργαριτάρια» στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση, ακόμη και στις ειδήσεις. Τόσοι άνεργοι πτυχιούχοι υπάρχουν, ας τους προσλάβουν για την επιμέλεια του γραπτού λόγου, όπως κάνουν και όλες οι εφημερίδες (οι έντυπες τουλάχιστον). Γιατί δυστυχώς ακούμε πια κάτι σωστό και το θεωρούμε λανθασμένο λόγω άγνοιας.

 

Νατάσα Δανιήλ

Φιλόλογος

 

SHARE
Γεννήθηκα στις 25 Ιουλίου του 1979 στην Καρδίτσα. Αποφοίτησα το 2002 από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από τότε ζω και εργάζομαι στην Καρδίτσα. Το 2009 παντρεύτηκα και απέκτησα μια κόρη και το 2011 γεννήθηκε ο γιος μου. Από το 2009 ως το 2014 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στην Εκπαίδευση» στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Γνωρίζω αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και τον ελεύθερό μου χρόνο ζωγραφίζω.