Κρίσιμο 48ωρο ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής

Κρίσιμο 48ωρο ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής

Κρίσιμο 48ωρο ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής

Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την πορεία της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές, ειδικά μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε η Αθήνα την Παρασκευή από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα.

Τις επόμενες δύο ημέρες αναμένονται έντονες διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες τηλεφωνικές επαφές, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα ενώ νωρίτερα όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισενμπλουμ στις 3.00 ώρα Βρυξελλών συγκαλείτε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να προετοιμάσει στο οικονομικό πεδίο την Σύνοδο. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της Συνόδου είναι ότι έχουν κληθεί και οι κ.κ. Ντάισενμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ.

Την επομένη της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης, την Τρίτη 23 Ιουνίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Με μπαράζ δηλώσεων ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, άσκησαν έντονες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, για υπογραφή συμφωνίας.

«Όπως πηγαίνει τώρα κατευθυνόμαστε προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Ντάισενμπλουμ και έδωσε το στίγμα των προθέσεων των ευρωπαίων λέγοντας ότι «Μόνο αν οι Έλληνες καταλήξουν σε μια νέα και σοβαρή πρόταση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα συμφωνία, αλλά προς το παρόν είμαστε μακριά από αυτό».

Χαρακτηριστική του κλίματος πιέσεων ήταν η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόλαλντ Τουσκ ο οποίος ανέφερε ότι «Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στις αναφορές Τούσκ χαρακτηρίζοντάς τες «αναμενόμενες, αχρείαστες και προβλέψιμες» και προσθέτει ότι «τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση και δεν θα επηρεάσουν την ουσία της συζήτησης που μπαίνει στο τελικό στάδιο με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά και την επιστροφή του από τη Ρωσία».

«Παρά το κλίμα πιέσεων πάντως η κυβέρνηση “ δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία, και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει του έκτακτου Eurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα, στελέχη της κυβέρνησης αναμένουν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε σύσκεψη με τους Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Σπύρο Σαγιά, ενώ οι συσκέψεις αναμένεται να επαναληφθούν όλο το Σαββατοκύριακο.

Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.