Οι βροχοπτώσεις δημιουργούν πρόβλημα στο αλώνισμα των σιτηρών, οι τιμές όμως ακολουθούν...

Οι βροχοπτώσεις δημιουργούν πρόβλημα στο αλώνισμα των σιτηρών, οι τιμές όμως ακολουθούν μέχρι στιγμής ανοδική πορεία

Οι βροχοπτώσεις δημιουργούν πρόβλημα στο αλώνισμα των σιτηρών, οι τιμές όμως ακολουθούν μέχρι στιγμής ανοδική πορεία

Με πολλά προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων συνεχίζεται ο αλωνισμός στα σιτηρά. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει σταματήσει ο αλωνισμός και οι παραγωγοί περιμένουν να «στεγνώσουν» τα χωράφια για να ξαναρχίσει. Μετά τις αρχικές τιμές στα 23 λεπτά το κιλό στο σκληρό σιτάρι, οι συνεταιρισμοί κατάφεραν και ανέβασαν τον πήχη στα 25 λεπτά, ενώ οι πρώτες εμπορικές πράξεις (για μικρές ποσότητες) στα 26 λεπτά έγιναν στα Φάρσαλα. Αντίστοιχα ανοδική πορεία παρουσιάζουν οι τιμές στα κριθάρια και στο μαλακό σιτάρι. Αυτό το οποίο παρατηρείται φέτος είναι ότι οι περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούν να βρουν τρόπους αποθήκευσης της παραγωγής τους, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρξε μεγάλη άνοδος των τιμών μετά τα μέσα Αυγούστου.

Ο κ. Θωμάς Βλάχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό (Α.Σ.) Καρδίτσας «Νέα Ένωση», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τις τρεις προηγούμενες ημέρες βρέχει καθημερινά και έχουν σταματήσει το αλώνισμα στην περιοχή. Ακόμη δεν έχουμε δει την ποιότητα στο σιτάρι μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο επηρεάστηκε».

Ο κ. Βαγγέλης Αρσενίου, Γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας «Μετέωρα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια στο θεσσαλικό κάμπο που ξεκίνησαν από χαμηλές τιμές (13 λεπτά) ακολουθούν ανοδική πορεία και έφτασαν στα 17 λεπτά. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και το μαλακό σιτάρι που αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 16-17 λεπτά. Το σκληρό έχει σταθεροποιηθεί στα 25 λεπτά. Οι βροχές πάντως αναμένεται να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα στην ποιότητα».

Με 25 λεπτά το κιλό αγοράζει μετρητοίς το σκληρό σιτάρι του θεσσαλικού κάμπου η ΕΑΣ Βόλου. Η Ένωση θα δώσει στους παραγωγούς και συμπληρωματική τιμή, ανάλογη με τη μέση τιμή που θα πετύχει τους επόμενους μήνες.

Αντίστοιχη τιμή στα 25 λεπτά δίνει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Καρδίτσας «Νέα Ένωση», που φέτος για πρώτη φορά συγκεντρώνει σκληρό σιτάρι.

Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει σκληρό σιτάρι προς 25 λεπτά το κιλό πληρώνοντας τους παραγωγούς με επιταγή ημέρας. Μαλακό σιτάρι αγοράζει στα 16 λεπτά και κριθάρι στα 14 λεπτά. Εναλλακτικά, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν ανοιχτή την τιμή μέχρι τέλος Αυγούστου.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Λαμίας ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει σκληρό σιτάρι προς 25 λεπτά το κιλό πληρώνοντας με την παράδοση του προϊόντος. Επίσης ο Συνεταιρισμός αγοράζει κριθάρι στα 13 λεπτά το κιλό, ενώ για το μαλακό δίνει 16 λεπτά. Οι πληρωμές θα γίνονται με μετρητά, με την παράδοση του προϊόντος. Όσοι παραγωγοί επιθυμούν μπορούν να παραδίδουν το προϊόν τους έναντι προκαταβολής και εκκαθάριση της τιμής, με την πώληση του προϊόντος μέχρι 15/9/2015.

Για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ο Α.Σ. Αιχμέας ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει συγκέντρωση σκληρού σιταριού στα 25 λεπτά το κιλό. Η συγκέντρωση θα γίνει στις αποθήκες του Συνεταιρισμού στη Θέση «Μαραθιάς» στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβαδειάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του συνεταιρισμού, «ο παραγωγός μπορεί να παραδίδει το προϊόν του στις αποθήκες του Α.Σ. Αιχμέα και μετά την πώληση του προϊόντος θα εισπράττει την αντίστοιχη αξία του, αφού γίνει η παρακράτηση της προμήθειας, για την κάλυψη των διαχειριστικών της εξόδων. Επιπλέον, θα δίδονται έξοδα μεταφοράς για όποιον μεταφέρει το προϊόν στις αποθήκες 5 ευρώ ο τόνος»

Πηγή: www.agrotypos.gr

SHARE