Πρόταση για εξάμηνη παράταση με σκληρούς όρους και εκταμίευση 18,1 δισ. ευρώ

Πρόταση για εξάμηνη παράταση με σκληρούς όρους και εκταμίευση 18,1 δισ. ευρώ

Εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι  η τελευταία πρόταση των δανειστών προς την ελληνική πλευρά για να υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η πρόταση περιλαμβάνει και εκταμίευση κεφαλαίων 18,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενώ σε ο,τι αφορά το χρέος αρκούνται σε μια δέσμευση για ελάφρυνσή του αργότερα.
Ειδικά για το χρέος οι πηγές αναφέρουν ότι η δέσμευση θα έρχεται με προϋποθέσεις και όχι ως ένα τμήμα του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα χρήματα, θα προέλθουν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και από την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που επεστράφησαν στον EFSF από το ΤΧΣ και τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η πρόταση έχει βαρύ κόστος καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που αφορούν σε μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εμμέσως η ελληνική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης λέγοντας ότι πάει στις Βρυξέλλες για συνολική και βιώσιμη λύση κι όχι μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον.

Αναλυτικά η χθεσινή ανακοίνωση ανέφερε:

«Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους Άνγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες».

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο οποιαδήποτε παράτασης και πάει στις Βρυξέλλες για το «όλα ή τίποτε». Πρόκειται για μια εξέλιξη που ασφαλώς δραματοποιεί ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας καθώς αν δεν υπάρξει «λευκός καπνός» τη Δευτέρα η μόνη ευκαιρία (αν και χωρίς πολλές ελπίδες) είναι να βρεθεί κάποια λύση την Πέμπτη στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής.