Reuters: Ελληνική πρόταση για συνταξιοδότηση στα 67 έτη

Reuters: Ελληνική πρόταση για συνταξιοδότηση στα 67 έτη

Aνοδο των συνταξιοδοτικών ορίων έως τα 67 έτη σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, φέρεται να προτείνει η Ελλάδα, και εξορθολόγηση των διαφόρων εξαιρέσεων που υπάρχουν στο σημερινό ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει τον βασικό ΦΠΑ στο 23%, 13% ΦΠΑ σε ενέργεια και τρόφιμα και 6% για φάρμακα και βιβλία.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Dow Jones μεταδίδει ότι τελευταίο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό, αρχής γενομένης το 2016. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, για το 2015 οι προτάσεις προβλέπουν περικοπές αξίας 0,4% του ΑΕΠ, κοντά στον στόχο που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πιστωτές έχουν επιμείνει για ετήσιες περικοπές τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τις έχει προς το παρόν απορρίψει. Όπως αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα τελική συμφωνία με την Ελλάδα, ωστόσο η σημερινή ημέρα μπορεί να είναι ένα βήμα προς την επίτευξη συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Όπως τονίζουν, χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να υπάρξουν διευκρινίσεις επί της πρότασης.

Μάχη

Είναι γεγονός ότι η υπόθεση των συντάξεων εξελίσσεται σε… μητέρα όλων των μαχών. Όπως όλα δείχνουν οι δανειστές δεν θέλουν μόνο κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και άμεσα αλλά πιστεύουν ότι μόνο με ψαλίδι στις συντάξεις θα υπάρξει δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η Αθήνα μέχρι στιγμής δεν έχει υποχωρήσει από τη θέση της ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση και χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη το πρωί. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως “αυτό το οποίο να θεωρείτε δεδομένο στα ζητήματα του ασφαλιστικού είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση είτε σε επικουρικές είτε βασικές συντάξεις”.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός “το βασικό από μας σταθερό σημείο και να το θεωρήσετε ως δεδομένο. Τουλάχιστον σε σχέση με τις δικές μας επιδιώξεις είναι αυτό”, ότι δηλαδή περικοπές δεν θα υπάρξουν ούτε σε κύριες ούτε σε επικουρικές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση είτε για μείωση ορίζοντια κατά 6,5% είτε περικοπές για ποσά άνω των 700 ευρώ, κλιμακωτά και με ποσοστά από 6,5% έως και 20% για τις πολύ μεγάλες συντάξεις.

Στα σενάρια που «παίζουν» είναι και η αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από το 4% στο 5%.
Σκέψεις γίνονται για για την περικοπή στα λεγόμενα υψηλά εφάπαξ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση και συγκεκριμένα στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για έμμεση μείωση συντάξεων.
«Πρόκειται για μέτρα», συνέχισε «που είναι στην κατεύθυνση του ίδιου προγράμματος που επεβλήθη στη χώρα».
«Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι έχει εκλεγεί για να διαγράψει χρέος, για να καταργήσει το μνημόνιο, για να πάρει πακέτο επανεκκίνησης και για να μεταφέρει την άποψη του λαού ότι το μνημόνιο που παρουσιάστηκε ως θεραπεία αποδείχθηκε μέχρι τώρα η απόλυτη καταστροφή», είπε.
«Το επικίνδυνο είναι, κι εκεί θα δώσει μάχη ο Πρωθυπουργός, να μην του μετακυλήσουν οι εταίροι την ιδιοκτησία του παλιού μνημονίου», συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μάχη των μαχών» και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.