Σε νέα Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα

Σε νέα Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα

Σε νέα Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα

Με αποδοχή της ελληνικής πρότασης ως σημείο εκκίνησης για οριστικοποίηση συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών έληξε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα, ενώ θα ανακοινωθεί νέα Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την Πέμπτη.

«Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της Συνόδου.

Στην εντατική δουλειά που πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ζήτησα την Σύνοδο Κορυφής ώστε να ξεκαθαρίσουν τα θέματα και να συζητήσουμε τα χειρότερα σενάρια, ακόμα και για Grexit, είπε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου, στις Βρυξέλλες.

Θετική χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει να συνεργάζεται.

«Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν πάρα πολύ. Με τη σημερινή πρόταση έγιναν κάποια βήματα. Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να εργαστεί ώστε να βρεθεί μία λύση. Η πρόταση είναι θετικό βήμα. Θα υπάρξει περαιτέρω αξιολόγηση. Ο κ. Τσίπρας και οι θεσμοί θα εργαστούν μαζί ώστε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα την Τετάρτη το βράδυ και να παρουσιαστεί την Πέμπτη», σημείωσε ο κ. Τουσκ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιουνκέρ τόνισε ότι σήμερα σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα από τις ελληνικές αρχές και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Eurogroup την επόμενη Τετάρτη θα παράγει αποτελέσματα, τονίζοντας ότι είναι «πεπεισμένος ότι δεν είναι μόνο στη δική μας πρόθεση να ολοκληρωθεί η συμφωνία».

Αναφορικά με πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ.Γιουνκέρ είπε ότι δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε συζήτηση για capital controls.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ είπε ότι βάση των συζητήσεων αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σε σχέση με τη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι το θέμα συζητήθηκε, αλλά όχι λεπτομερώς. Η ίδια υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία, το ζήτημα θα διευθετηθεί, εφόσον υπάρχει ανάγκη. Πρόσθεσε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν επείγει.

Tέλος, η Αγκελα Μέρκελ ανέφερε πως δεν συζητήθηκε η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας.

Αισιοόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι “προχωράμε προς μια συμφωνία” για την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι απομένει ακόμη δουλειά να γίνει.