Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας: Μέλημα μας τα δικαιώματα των παιδιών μας

Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας: Μέλημα μας τα δικαιώματα των παιδιών μας

Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας: Μέλημα μας τα δικαιώματα των παιδιών μας

Χαιρόμαστε που η διοίκηση του δήμου Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ασχολήθηκε τουλάχιστον  δια του τύπου  σχετικά με το ζήτημα των παιδικών σταθμών που έθεσε ο Σύλλογος Γυναικών.

Φυσικά θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο διάλογος γίνονταν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διαδικασία συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου που επιδιώξαμε να θέσουμε τους προβληματισμούς μας και δυστυχώς δεν μας επιτράπηκε να παρέμβουμε.

Αν και πίστη μας είναι ότι τα προβλήματα λύνονται με αγώνες και διεκδικήσεις και όχι μέσω του τύπου, θα θέλαμε να επισημάνουμε δύο σημαντικά κατά την άποψή μας ζητήματα.

1.Από πότε η ανάδειξη προβλημάτων ενός εργασιακού χώρου σημαίνει την συκοφάντηση και απαξίωσή του και τον μηδενισμό των προσπαθειών του προσωπικού; Και σε ποιο ακριβώς σημείο των ερωτημάτων μας ή της δράσης του συλλόγου,  αναδεικνύεται ή υπονοείται κάτι τέτοιο; Η ανάδειξη π.χ. των τεράστιων προβλημάτων του νοσοκομείου και των δομών υγείας του νομού από 25 φορείς, σημαίνει απαξίωση τους και μηδενισμό της εργασίας του προσωπικού  και της επιστημονικής του κατάρτισης;

Αλλά ο κοινωνικός αυτοματισμός που και αυτή τη φορά επιλέγεται, ήταν και είναι προσφιλής μέθοδος πολύ συγκεκριμένων πολιτικών χώρων και δεν βοηθά σε καμιά περίπτωση στην λύση προβλημάτων. Μόνο αποπροσανατολίζει, συκοφαντεί και διχάζει. Τουλάχιστον αυτή  η πολιτική εμπειρία προκύπτει από την πολύχρονη εφαρμογή του  κάθε φορά που οι κυβερνώντες-διοικούντες «στριμώχνονταν» από τις λαϊκές διεκδικήσεις

2.Τα ζητήματα που τίθενται όσον αφορά π.χ. την τοπική διοίκηση, τα τροφεία, τα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λ.π.  είναι όντως πρόβλημα διαφορετικής θεώρησης και ερμηνείας των τεκταινόμενων στην τοπική διοίκηση εδώ και κάποια χρόνια. Τα αποτελέσματα και η πραγματικότητα μετράνε και όχι πως τα ερμηνεύει και τα υπηρετεί ο καθένας μας.

Οι σύγχρονες ανάγκες μας απαιτούν αποκλειστικά Δημόσιους –Δωρεάν- Παιδικούς Σταθμούς με μόνιμο, και επαρκές προσωπικό, χωρίς  τροφεία, με γενναία χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, και ένταξη όλων των βρεφών και νηπίων που έκαναν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις. Εμείς ξέρουμε και η καθημερινότητα μας αποδεικνύει πως ευρωπαϊκές και κυβερνητικές πολιτικές που απαρέγκλιτα εφαρμόζει η διοίκηση του δήμου Καρδίτσας, είναι εκείνες που μας στερούν αυτές τις ανάγκες και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, γι αυτό παλεύουμε να τις ανατρέψουμε. Δεν βαδίζουμε δυστυχώς στον ίδιο δρόμο.

Η εφαρμοσμένη πολιτική των μειωμένων απαιτήσεων της δημοτικής αρχής, η πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε λέει ότι οι λαϊκές οικογένειες της Καρδίτσας πρέπει «να πληρώνουν για να έχουν» γιατί- όπως ομολογείται- κονδύλια δεν δίνονται από τις κυβερνήσεις. Φαίνεται με σαφήνεια πως οι δρόμοι του «Καλλικράτη», των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, των παρακρατηθέντων πόρων, των μειωμένων χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, των έργων με ΣΔΙΤ, που ακολουθεί και η σημερινή διοίκηση του δήμου  μας οδηγούν στην επιβολή τροφείων και  τελών.

Βεβαίως το προσωπικό κυριολεκτικά δίνει και την ψυχή του για να παρέχει ολόπλευρη παιδαγωγική κατάρτιση στα παιδιά. Είναι γνωστό όμως ποιοί φροντίζουν για την αξιολόγησή του, την κινητικότητα και τη σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα.

Προφανέστατα τα πολλά οργανικά κενά δεν καλύπτονται με τις τέσσερες(4!!)προσλήψεις (άραγε με τι  σχέσεις  εργασίας;) που πανηγυρικά επικαλείται ο κ αντιδήμαρχος. Αλήθεια τα υπόλοιπα κενά πώς σκέπτεται να τα καλύψει;

Από την πλευρά μας δε θα συνεχίσουμε το διάλογο με τη δημοτική αρχή δια του τύπου. Υποσχόμαστε τόσο στους γονείς όσο και στις εργαζόμενες/ους ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ανυποχώρητα με όσους θεωρούν πως   η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και αποτελεί λαϊκή ανάγκη.

ΥΣ: Για το ζήτημα του βρεφονηπιακού σταθμού του ΟΑΕΔ θα υπάρξει κάποια ενημέρωση;