Προτάσεις Αγοραστού για την ομαλή ολοκλήρωση του παλιού και την εκκίνηση του...

Προτάσεις Αγοραστού για την ομαλή ολοκλήρωση του παλιού και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ

Προτάσεις Αγοραστού για την ομαλή ολοκλήρωση του παλιού και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ

Με δέσμη ρηξικέλευθων προτάσεων που θα διασφαλίσουν αφενός την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και την ταχύτερη και χωρίς προβλήματα εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός παρουσίασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη Θεσσαλία έως το 2020, στο πλαίσιο της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014 – 2020 η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγριά του Βόλου.
Στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας υλοποίησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Θεσσαλίας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Παλαιολόγου.
Το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας για την περίοδο 2014 – 2020 είναι προϋπολογισμού 401 εκ. ευρώ, στα οποία προστίθενται εκχωρημένοι πόροι ύψους 85 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για έργα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.), ενώ αναμένεται με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκχωρηθεί επίσης το 40% περίπου των πόρων του Γεωργικού Ταμείου συνολικά στις Περιφέρειες.
Αναφερόμενος στην εν εξελίξει προγραμματική περίοδο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε την ανάγκη παράτασης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 κατά ένα έτος, τονίζοντας όμως πως ουδείς οφείλει να εφησυχάσει, ενώ πρότεινε την παροχή οικονομικής διευκόλυνσης εν είδει «κεφαλαίου κίνησης» αποκλειστικά για τα έργα του ΕΣΠΑ, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των έργων.
Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, στάθηκε στην ανάγκη ύπαρξης «τρίμηνων προκαταβολών πληρωμών» και χρημάτων «κλειδωμένων» αποκλειστικά για το ΕΣΠΑ με ευθύνη είτε του Υπουργείου, είτε των Περιφερειών.
«Αυτά πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να σώσουμε την οικονομία μας, τις θέσεις εργασίας, την ολοκλήρωση των έργων, την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης και την αποτελεσματικότητα της επικουρικότητας, της συνεργασίας και της συνέργειας» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

d8312b d8312c
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αναλυτικά η ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού: «Ξεκινάμε εδώ από την Αγριά, τη Θεσσαλία την πρώτη σημαντική επιτροπή παρακολούθησης του νέου επιχειρησιακού προγράμματος για τη Θεσσαλία 2014-2020. Ενός προγράμματος κάτω από δύσκολες προϋποθέσεις σκληρού αρνητικού περιβάλλοντος, γι’ αυτό και απαιτείται ειδική διαδικασία, απαιτείται το αυτονόητο. Επειδή όμως το αυτονόητο στη χώρα μας έχει χάσει την έννοια του χρόνου, του τόπου και της διαδικασίας, πρέπει να σας πω ότι στο νέο ΕΣΠΑ χρειάζονται αρχές και αξίες.
Πρώτη αξία είναι η συνέργεια. Πραγματική συνέργεια στην πράξη. Δεύτερον χρειάζεται σκληρή δουλειά. Τρίτον χρειάζεται ομοψυχία και ομοθυμία. Τέταρτον χρειάζεται σημαντική προσήλωση, αγάπη και πίστη σε αυτό που κάνουμε. Πρέπει να ξεχάσουμε ότι ξέραμε που μας οδήγησε σε ναυάγια και ημιτελή έργα.
Έκτο, πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε έξυπνες λύσεις. Έβδομο, πρέπει να παράγουμε, γιατί χωρίς παραγωγή δεν πρόκειται να πάμε πουθενά και το λέω αυτό γιατί σήμερα είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες από το παρελθόν όπου υπήρχαν πολλές πηγές χρηματοδότησης. Σήμερα υπάρχουν προβλήματα τα οποία βιώνουμε καθημερινά και προσπαθούμε να λύσουμε.
Θα ήθελα να πω σε όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς ότι πρέπει να μιλήσουν και στα μέλη τους – εμείς θα μιλήσουμε και στην επιχειρηματική κοινότητα – για να έχουμε σοβαρά έργα. Γιατί δε μπορώ να φανταστώ μία χώρα σαν την Ελλάδα με ένα τέτοιο λαμπρό επιστημονικό προσωπικό, χρόνια τώρα να έχει αστοχίες σε μελέτες. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: πρώτον ότι δεν μπορούν να το κάνουν ή δεύτερον ότι άλλο θέλουν να κάνουν. Και στις δύο περιπτώσεις είναι καταστροφικό για το έργο και την οικονομία, ενώ όλα τα βάρη μεταθέτονται αλλού. Η παραγωγή μετάθεσης ευθυνών – η οποία είναι η μόνη παραγωγή που ανθεί στις ημέρες μας- θα πρέπει να σταματήσει πλέον και να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους.
Ακόμη, πρέπει να πούμε προς όλους, τις υπηρεσίες μας αλλά και τους φορείς, ότι πρέπει επιτέλους η διάσταση του χρόνου να μπει στη ζωή μας. Δεν υπάρχει χρόνος για να μεταφέρουμε τις αποφάσεις στο μέλλον. Δεν υπάρχει χρόνος για να βάζουμε κάτω από το χαλί την απόφαση. Πρέπει τη διάσταση του χρόνου να τη βάλουμε παντού και μάλιστα με ποινή. Πρέπει να θέσουμε χρονοδιαγράμματα που όμως στη χώρα μας δεν υπάρχουν. Έχουν τιναχθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε επιπτώσεις στην εργασία, στην οικονομία, στο έργο, στην αποτελεσματικότητα και στην παραγωγή του έργου.

SHARE