«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι η Αρχαία Αίγυπτος στο ατελιέ του Χουάν...

 «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι η Αρχαία Αίγυπτος στο ατελιέ του Χουάν Μιρό!»

 «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι η Αρχαία Αίγυπτος στο ατελιέ του Χουάν Μιρό!»

Με μεγάλη προσέλευση παιδιών και πολλές και πρωτότυπες δράσεις, έκλεισε και η δεύτερη εβδομάδα της, Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με τίτλο «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!«, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

Ήταν η σειρά της παιδικής βιβλιοθήκης «Παυσιλύπου» να μετατραπεί σε ατελιέ. Κι όχι ένα οποιοδήποτε ατελιέ, ενός οποιοδήποτε ζωγράφου, αλλά στο ατελιέ του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό! Μιλήσαμε στα παιδιά για τη ζωή και το έργο του Μιρό και τα δείξαμε πολλές κι ενδιαφέρουσες εικόνες των έργων του.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά και μέσα από ένα ωραίο παιχνίδι με ζάρι (που μας το έστειλε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας και η καλή συνάδελφος Πέρση Ντούλια που την ευχαριστούμε) έφτιαξαν τους δικούς τους μοντέρνους πίνακες, πάνω στην τεχνική του διάσημου Ισπανού ζωγράφου.

Η μηχανή του χρόνου ξεκίνησε στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού», με πρώτη άφιξη την Αρχαία Αίγυπτο.

Τα παιδιά ανακάλυψαν την πυραμίδα του Χέοπα, μπήκαν μέσα στους τάφους, αγκάλιασαν τις μούμιες, συστήθηκαν στους φαραώ και συνομίλησαν με τον αρχαίο θεό Όσιρι (καλός Φαραώ). Γνώρισαν τον πολιτισμό των Αιγυπτίων, ταξίδεψαν στον ποταμό Νείλο με τα νεκρικά καράβια, τους κυνήγησε ο Σεμπέκ (θεός κροκόδειλος), όμως αρπάχτηκαν από τους πάπυρους (ψηλά καλάμια) και τη «γλίτωσαν».

Οι μικροί Αιγυπτιολόγοι πήραν μαζί τους πολύτιμους θησαυρούς, όχι κοσμήματα, χρυσά στέμματα και βραχιόλια των αιώνιων βασιλιάδων, αλλά ζωντανές απαντήσεις και συναρπαστικές πληροφορίες μέσα από τα βιβλία, τους αιώνιους αυτούς συνοδοιπόρους τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Βιβλιοπωλείο «Ηλίας Βασιλάκος» και στο ΙΚΕΑ Θεσσαλίας για τα υλικά που μας δώρισαν για την πραγματοποίηση των δράσεων.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω δράσεις:

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στην εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων.

Τι ρούχα φοράμε, τι φαγητά τρώμε, πώς χτίζουμε τις πυραμίδες, σε τι θεούς πιστεύουμε.

Η βιβλιοθήκη θα μας δώσει τις απαντήσεις.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση».

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Η προϊστορία

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου

και βγαίνουμε στις σπηλιές των προϊστορικών ανθρώπων. Ζωγραφίζουμε στους τοίχους της σπηλιάς, ανάβουμε φωτιά και λέμε ιστορίες, βγαίνουμε για να κυνηγήσουμε ένα μαμούθ.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου».

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook https://www.facebook.com/paidikesbibliothikes

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Στις 7 Ιουλίου στην Πύλη Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί η δράση «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι η «Πύλη» της χαράς», σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων και το Δήμο Πύλης. Όσοι γονείς θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 24410-71346 & 6978413464 με τον υπεύθυνο των δράσεων  Κύριο Θανάση Κουρόγλου.

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν θα είναι βιβλιοθήκη… θα είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

Παιδικές Βιβλιοθήκες (1)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (2)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (4)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (5)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (6)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (7)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (8)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (9)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (10)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (12)

Παιδικές Βιβλιοθήκες (13)