Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που δημιούργησαν στο χώρο της Υγείας οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ  κατέθεσε επερώτηση  προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η επερώτηση προβάλλοντας σχετικό υπόμνημα 25 φορέων της Καρδίτσας που διαμορφώθηκε μετά το πανκαρδιτσιωτικο συλλαλητήριο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 30-6-2015 και ώρα 6μμ.Ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης έχει ως εξής:

 «Πραγματοποιήθηκε πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο με πρωτοβουλία 25 φορέων του Νομού Καρδίτσας όπου αναδείχτηκαν οι σοβαρές ελλείψεις στις υπηρεσίες υγείας σε προσωπικό και υποδομές ενώ τέθηκαν  μια σειρά στόχοι διεκδίκησης. Προφανώς και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς υπάρχουν τα ίδια ή παρεμφερή προβλήματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας εκτιμάει πως η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων για την υγεία αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής τους που υπηρετεί τα μεγάλα, μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιεί όλο και λιγότερες από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης που η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία, έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να απαιτούμε ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με ενταγμένη σε αυτό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον αγροτικό γιατρό.

Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία. Eξάλλου και ο λόγος του κ Περιφερειάρχη σε παλαιότερες συζητήσεις στο ΠΣ χαρακτηριζόταν από αντιμνημονιακή διάθεση

Επειδή θεωρούμε πως και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μερίδιο ευθύνης  στην υποβάθμιση και συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας αλλά και ο θεσμικός της ρόλος της δίνει τη δυνατότητα  να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρωτάμε:

 1. Πώς προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και οι παροχών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, αφού για το κράτος και τις κυβερνήσεις αλλά και για τους εργοδότες, οι απαιτούμενες δαπάνες είναι κόστος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα;
 2. Αν θα πάρει και ποια μετρά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργικών υποδομών, στο ΠΕΔΥ, στα Κέντρα Υγείας, στο Νοσοκομείο του Νομού Καρδίτσας.
 3. Αν θα συμβάλει και με ποιο τρόπο στις διεκδικήσεις των φορέων που αφορούν:

 

 • Την κρατική χρηματοδότηση της ΠΦΥ και όλου του Συστήματος Υγείας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
 • Την κατάργηση κάθε πληρωμής για υγεία – φάρμακα, για να είναι η παροχή πραγματικά δωρεάν.
 • Την πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση στο νοσοκομείο, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας
 • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίας του ΠΕΔΥ, νοσοκομειακής μονάδας ή κλινικής στο νομό μας.
 • Λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.
 • Καμία κατάργηση στις εξετάσεις. Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις και οι εξετάσεις /βεβαιώσεις των μαθητών για σχολική χρήση
 • Την ένταξη όλων των νέων εμβολίων στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
 • Πλήρεις και δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας .
 • Την άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους χώρους αθλητισμού κλπ. από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
 • Δωρεάν όλος ο προγεννητικός έλεγχος για όλες τις έγκυες και όλη η διαδικασία (εξετάσεις, φάρμακα, επεμβάσεις) της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
 • Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, και των επιδομάτων σε ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.

 

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Βαγγέλης Μπούτας

Αστερης Χαλατσης

Γιώργος Λούμας»

Καλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων που υπογράφουν το υπόμνημα να παρευρεθούν στη συνεδρίαση.