Σοκ στην Ευρώπη: Οι τζιχαντιστές είναι εδώ – Αποκεφάλισαν άνθρωπο στη Γαλλία

Σοκ στην Ευρώπη: Οι τζιχαντιστές είναι εδώ – Αποκεφάλισαν άνθρωπο στη Γαλλία

Σοκ στην Ευρώπη: Οι τζιχαντιστές είναι εδώ – Αποκεφάλισαν άνθρωπο στη Γαλλία

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια, πιθανόν τζιχαντιστικής, επίθεσης σε βιομηχανική μονάδα στο Ιζέρ, στην κεντροανατολική Γαλλία, κοντά στη Λυών. Για επίθεση «τρομοκρατικής φύσης, από τη στιγμή που βρέθηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα με γραμμένα πάνω του συνθήματα» στον τόπο της επίθεσης, έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος επιβεβαίωσε πως ένας ύποπτος συνελήφθη και «ταυτοποιήθηκε», ενώ ανέφερε ότι ενδεχομένως υπάρχει και δεύτερος δράστης.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόσθεσε πως στην περιοχή έχει αναπτυχθεί σημαντική αστυνομική δύναμη ενώ άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί υπό προστασία για να αποφευχθούν τυχόν περαιτέρω επιθέσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε πως το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει «σε περιορισμένη σύνθεση» στις 15:30 (τοπική ώρα) στο προεδρικό μέγαρο.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο δράστης της επίθεσης εισήλθε στο εργοστάσιο κρατώντας ισλαμική σημαία και πυροδότησε γκαζάκια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ενα αποκεφαλισμένο πτώμα βρέθηκε κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με πηγές της έρευνας. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι ένα κεφάλι καλυμμένο με εγγραφές στα αραβικά βρέθηκε κρεμασμένο σε συρματόπλεγμα. Το κεφάλι βρέθηκε σε απόσταση 9 μέτρων από το πτώμα και κρεμασμένο σε φράχτη του εργοστασίου μαζί με μια ισλαμική σημαία.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ακόμα τη σύλληψη υπόπτου ως δράστη ή έναν εκ των δραστών της επίθεσης σε βιομηχανική μονάδα στη νοτιο-ανατολική Γαλλία, κοντά στη Λυών και την Γκρενόμπλ. Ο συλληφθείς είπε στους αστυνομικούς πως είναι μέλος του ISIS.

Ολη η περιφέρεια Ροδανού-Άλπεων (Rhone-Alpes) έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό. Ηδη, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Γαλλίας ενώ ελικόπτερα «χτενίζουν» το χώρο από αέρος για τον εντοπισμό και ενός δεύτερου δράστη.

Όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Le Dauphine, μονάδα ειδικών κρίσεων έχει ενεργοποιηθεί στο νοσοκομείο Μπουργκόν-Ζαλέ για να προσφέρει υποστήριξη στους τραυματίες αλλά και σε όσους ήταν μάρτυρες στην επίθεση.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της κοινότητας, στην περιοχή λειτουργούν κανονικά τα σχολεία καθώς δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος για τους μαθητές.

Πηγή της υπηρεσιών Εσωτερικής Ασφάλειας διέρρευσε ότι υπήρχαν πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες για ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την επίθεση 

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση που εκδηλώθηκε σε βιομηχανική μονάδα στη νοτιοανατολική Γαλλία, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν περισσότεροι. Εκφράζουμε τη βαθειά οδύνη μας στους συγγενείς των θυμάτων και στη γαλλική Κυβέρνηση. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και του φίλου γαλλικού λαού στην κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στα ιδανικά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ελευθερίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.