Μπουλντόζες σε όλα τα αυθαίρετα σε δάση

Μπουλντόζες σε όλα τα αυθαίρετα σε δάση

Μπουλντόζες σε όλα τα αυθαίρετα σε δάση

Βαρυσήμαντη απόφαση η οποία, ωστόσο, πρέπει και να υλοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξέδωσε το Ε” τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση με αριθμό 2215/2015 αναφέρει ότι πρέπει να κατεδαφίζεται κάθε αυθαίρετο κτίσμα που είναι εντός δάσους ή αναδασωτέας έκτασης, ανεξάρτητα αν αυτή η έκταση είναι ιδιωτική ή δημόσια. Με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών και εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί σε δημόσια δασική αναδασωτέα έκταση εμβαδού 7.968 τ.μ., στη θέση «Λόφος Κόκκου-Ομορφοκκλησιά – Βεΐκου» του Δήμου Γαλατσίου Αττικής.

Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος στις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος να στέλνουν μπουλντόζες και να κατεδαφίζουν αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων, όμως, πρόκειται για πολιτική απόφαση που ενδεχομένως θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Μέσα στις εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι, υπάρχει, μεταξύ των άλλων, σπίτι, μαντριά (613 τ.μ.) αποτελούμενα από λαμαρίνες και ξύλινες κατασκευές, στάβλος (263 τ.μ.) αποτελούμενος από τσιμεντόλιθους και σκεπή από λαμαρίνες, εγκατάσταση ποιμνίου αιγοπροβάτων και πτηνοτροφείου, μανδρότοιχος με σιδερένιους πασσάλους και πλέγμα μήκους 176,20 μ., διάφορα παλαιά αντικείμενα (παλιατζίδικο).

Από το ΣτΕ ζήτησαν οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων να ανακληθεί η απόφαση κατεδάφισης των επίμαχων κατασκευών.

Η ερμηνεία

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση των κληρονόμων και στην εν λόγω απόφασή του, αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και τη δασική κ.λπ. νομοθεσία έκρινε ότι «οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου». Επίσης, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι «το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επιβάλλεται υποχρεωτικώς από τον νόμο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης ως δημόσιας ή ιδιωτικής, διότι τυχόν δικαιώματα ιδιωτικού δικαίου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση δεν αποκλείουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, κατ” εφαρμογή της οποίας εκδόθηκε η πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών».

Τέλος, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται, να έχει προηγουμένως καταρτισθεί δασολόγιο, ούτε να έχει χαρακτηρισθεί η έκταση ως δασική, με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979 ούτε, να έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες, αλλ” αρκεί να διαπιστώνεται αιτιολογημένα ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης.

ΠΗΓΗimerisia.gr
SHARE