Σεπτέμβριο έρχεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες, σύμφωνα με τη νέα...

Σεπτέμβριο έρχεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες, σύμφωνα με τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς

Σεπτέμβριο έρχεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες, σύμφωνα με τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς

Αρκετά βήματα σύγκλισης κάνει η ελληνική πλευρά με την καινούργια πρόταση που παρουσίασε στους δανειστές, ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν αρκετές αποκλίσεις από το τελικό σχέδιο που παρουσίασαν οι Θεσμοί. Σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής πλευράς, που παρουσιάζει η Καθημερινή, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο όπου θα επανεξεταστεί ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών.

Το κείμενο αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα από τον ΦΠΑ (πάει η εστίαση στο 23%) αλλά και να επιβάλει αυξημένη φορολογία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Νωρίτερα επίσης έρχονται οι αλλαγές για το ΕΚΑΣ αλλά και τις πρόωρες συντάξεις.

Πιο αναλυτικά:

Για το θέμα του ΦΠΑ, η ελληνική πλευρά ανεβάζει πλέον τον εισπρακτικό στόχο στο 0,93% (οι δανειστές θέλουν 1%) μεταφέροντας την εστίαση στο 23%. Η ελληνική πλευρά θέλει τα ξενοδοχεία να παραμείνουν στο 13% (23% ζητούν οι δανειστές) και επιθυμεί τη διατήρηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι για την φορολόγηση των επιχειρήσεων, στην τελική της πρόταση η Αθήνα εναρμονίστηκε με εκείνη των δανειστών (από 26% στο 28%), υποχωρώντας από την δική της αρχική θέση (29%). Δεν αποδέχεται, ωστόσο, την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο 100% από 50% σήμερα.

Δεκτή γίνεται η πρόταση για αύξηση της φορολογίας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Από την άλλη βέβαια, η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Για το ΕΚΑΣ, η ελληνική κυβέρνηση μιλάει πλέον για αντικατάσταση έως το 2018 αλλά δεν αποδέχεται το να κοπεί εδώ και τώρα το επίδομα στο 20% των δικαιούχων.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στο να περιοριστούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ και όχι κατά 400 εκατ. ευρώ που θέλουν οι δανειστές.

Σύμφωνη είναι η ελληνική κυβέρνηση και στο να κατατεθεί φορολογικό νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο όπου θα επανεξεταστεί ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών κλπ.

Για την περικοπή των πρόωρων συντάξεων, η ελληνική πλευρά θέτει ως ημερομηνία ορόσημο την 31η Οκτωβρίου αντί για την 30η Ιουνίου που θέλουν οι δανειστές.

Υπάρχει συμφωνία για τη θέσπιση πολύ αυστηρής ποινής για όσους αποχωρήσουν πρόωρα δηλαδή πριν τα 62.

Η Ελλάδα επιμένει στο να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων (συνολικά κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, μιάμιση για τον εργαζόμενο και τρεις για τον εργοδότη.

Για την θέσπιση εισφοράς υπέρ υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση θέλει συντελεστή 5% αντί για 6% που προτείνουν οι δανειστές.