Βόμβα από τους Ευρωπαίους: Εξετάζουν plan B και capital control

Βόμβα από τους Ευρωπαίους: Εξετάζουν plan B και capital control

Αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup θα διεξαχθεί» σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που φέρεται να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η συζήτηση περί εναλλακτικών σχεδιασμών αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, εξήγησε.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B». Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

To σενάριο αυτό δημιουργεί ορισμένα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οπως π.χ. επί ποιου σχεδίου θα κληθεί να ψηφίσει ο ελληνικός λαός, όταν το σχέδιο αυτό έχει αποσυρθεί και αντικατασταθεί με άλλο το οποίο περιλαμβάνει και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων;

Και μήπως αυτή η κίνηση των Ευρωπαίων αποτελεί απάντηση στην απόφαση Τσίπρα για δημοψήφισμα, απάντηση όμως που βάζει στο τραπέζι το δίλημμα «εντός ή εκτός ευρώ»;

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες διέρρευσαν σενάρια για εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζονται οι δανειστές σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο αυτό περιελάμβανε τη λήη συγκεκριμένων μέτρων όπως capital control και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον ελληνικό λαό.