Καθοριστικές για το τραπεζικό σύστημα οι αποφάσεις της ΕΚΤ σήμερα Κυριακή

Καθοριστικές για το τραπεζικό σύστημα οι αποφάσεις της ΕΚΤ σήμερα Κυριακή

Στις 12μμ ώρα Ελλάδος θα αποφασίσει για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας

Καθοριστικές για το τραπεζικό σύστημα οι αποφάσεις της ΕΚΤ σήμερα Κυριακή

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει με σκοπό να συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναφέρεται σε tweet της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε tweet του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με το αναπληρωτή υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ανέφερε

«Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την ΤτΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα έχει έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Κυριακή το πρωί και βασικό θέμα αναμένεται να είναι το εάν θα συνεχισθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) ή όχι. Ακόμη, θα εξετασθεί το θέμα της διαχείρισης των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για να λαμβάνουν ρευστότητα από τον ELA.

Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ρευστότητα 90 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA. Χθες Παρασκευή το σχετικό όριο παρέμεινε αμετάβλητο, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι εκροές καταθέσεων αναμένεται να ενταθούν. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να υποβάλει αίτημα για αύξηση του σχετικού ορίου του ELA μέσα στις επόμενες ώρες.

Εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει τον ELA ή δεν τον αυξήσει στο βαθμό που να καλύπτει τις εκροές τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε διάστημα λίγων ημερών να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) για να ελέγξει τις εκροές καταθέσεων. Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κοντά στα 128 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.

Πρέπει να ξεκαθαρισθεί το ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι απόφαση των ελληνικών Αρχών και όχι της ΕΚΤ.

Κάποια αναλυτές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε έως τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα να εξακολουθήσει να παρέχει ELA στις ελληνικές τράπεζες, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν τα ενέχυρα των τραπεζών θα κουρευτούν περαιτέρω (από το σημερινό 30%) σε και σε ποιο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικές για την έκβαση των εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

ΠΗΓΗwww.tovima.gr
SHARE