Μέτρα προστασίας της ΕΛ.ΑΣ σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, πρεσβείες και πολίτες

Μέτρα προστασίας της ΕΛ.ΑΣ σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, πρεσβείες και πολίτες

Μέτρα προστασίας της ΕΛ.ΑΣ σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, πρεσβείες και πολίτες

O αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης έδωσε εντολές στους επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις, να επιτηρούναι τράπεζες, σούπερ μάρκετ και άλλοι χώροι συγκέντρωσης και συναλλαγών των πολιτών, να ληφθούνμέτρα για την φρούρηση των εκλογικών κέντρων, δημοσίων κτιρίων, κ.λ.π., καθώς και να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αστυνομική επέμβαση αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έγιναν επίσης ιδιαίτερες υποδείξεις να μην εκφράζονται πολιτικές απόψεις από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, για να μην υπάρξουν προκλήσεις εν όψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Παράλληλα, επεκτείνεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς σε μόνιμη βάση, ενώ ήδη εφαρμόζεται σχέδιο για την μεγαλύτερη προστασία πολιτών και οργανισμών.
Επίσης, το Υπουργείο θέτει στην υπηρεσία του κοινού τον αριθμό κλήσης 11188 προκειμένου να μην αισθανθεί κανένας πολίτης μόνος και αβοήθητος.

Η επέκταση του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς και η καθιέρωση ειδικού τηλεφωνικού αριθμού για την επικοινωνία των πολιτών, γίνεται με στόχο «την ενημέρωση των πολιτών, την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και της προστασίας τους από επιτήδειους ή κυκλώματα που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την αγωνία και την ανησυχία τους».
Στο πλαίσιο των μέτρων για το δημοψήφισμα, έγινε γνωστό ότι «παγώνουν» οι άδειες στο αστυνομικό προσωπικό, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, ενώ αναμένονται από το Υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες οδηγίες που προβλέπονται από τον εκλογικό νόμο, με βάση και το Προεδρικό Διάταγμα για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Σημειώνεται ότι με διαταγή που εστάλη από τις 17 Ιουνίου από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, έχουν αυξηθεί τα μέτρα φρούρησης από δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΥΠΕΤ, της ομάδας ΔΕΛΤΑ και γενικώς της Άμεσης Δράσης, στην Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε υπουργεία και οργανισμούς, καθώς και σε πρεσβείες, (κυρίως στην γερμανική), ενώ έχουν δοθεί εντολές η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να είναι εμφανής, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα τακτική, κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων και να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων.

Επιπλέον, υπάρχει από προχθές στενή επιτήρηση , κυρίως από την Ομάδα ΔΙΑΣ, στα ΑΤΜ τραπεζών και στα σούπερ μάρκετ, καθώς και όπου συνωστίζονται πολίτες για οικονομικές συναλλαγές.

Από 29 Ιουνίου ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς, θα εφαρμόζεται:

– σε οκτώ Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής (Καλλιθέας, Πατησίων, Παγκρατίου, Α΄ Αχαρνών, Α΄ Γλυφάδας, Χαλανδρίου, Νίκαιας και Δημοτικού Θεάτρου),

– σε τέσσερα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης (Ευόσμου, Τούμπας – Τριανδρίας, Αναλήψεως και Αμπελοκήπων) και

– σε 24 Αστυνομικά Τμήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα: (Κιλκίς, Σερρών, Βέροιας, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Α΄ Λάρισας, Β΄ Λάρισας, Βόλου, Νέας Ιωνίας Βόλου, Α΄ Ηρακλείου, Β΄ Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κορίνθου, Καλαμάτας, “Αργος, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Κέρκυρας, Χαλκίδας, Λαμίας, Β΄ Πατρών και Αγρινίου).

Γίνεται γνωστό ότι ήδη δόθηκαν οδηγίες στους Αστυνομικούς της Γειτονιάς να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με προτεραιότητα στη φροντίδα και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και των υπερηλίκων.

ΠΗΓΗert.gr
SHARE