Στο γύψο πληρωμές και συναλλαγές αγροτών λόγω των capital controls

Στο γύψο πληρωμές και συναλλαγές αγροτών λόγω των capital controls

Στο γύψο πληρωμές και συναλλαγές αγροτών λόγω των capital controls

Όπως έγινε γνωστό, το όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜs ορίστηκε στα 60 ευρώ την ημέρα ανά πρόσωπο ανά λογαριασμό. Δηλαδή,  εάν κάποιος διαθέτει δύο διαφορετικούς λογαριασμούς με διαφορετική χρεωστική κάρτα θα μπορεί να κάνει ανάληψη 120 ευρώ συνολικά.

Τα capital controls (όπως λέγονται στα αγγλικά οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων) ανατρέπουν, για το διάστημα που διαρκούν, τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς:

-Η πρώτη άμεση συνέπεια είναι ότι τουλάχιστον κατά τις πρώτες μέρες σχεδόν όλες οι συναλλαγές όπως, για παράδειγμα, η προμήθεια αγροτικών εφοδίων, θα πρέπει να γίνονται με μετρητά τα οποία, ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες θα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην αγορά, ιδίως αν λάβουμε υπόψη και το πολύ χαμηλό όριο αναλήψεων που έχει τεθεί (60 ευρώ). Μια προσωρινή λύση θα μπορούσε να είναι η επέκταση της χρονικής πίστωσης που δίνουν οι έμποροι και οι επιχειρήσεις προμήθειας σπόρων, φαρμάκων, λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών κ.α. – επιλογή που, ωστόσο, επαφίεται στις δικές τους οικονομικές αντοχές.

-Το κλείσιμο των τραπεζών σημαίνει ότι δε θα είναι δυνατόν να εξαργυρωθούν επιταγές. Έτσι αγρότες ή κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν στα χέρια τους επιταγές εμπόρων ή βιομηχανιών από προϊόν που έχουν παραδώσει (π.χ. γάλα), δε θα μπορούν στο διάστημα αυτό να πάρουν τα χρήματά τους.

-Δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δε θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε νέα υποχρέωσή πλην αυτών που είχαν αναλάβει πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Ακόμα και γι” αυτές ωστόσο, όπως και για τις πληρωμές των μισθών, θα πρέπει να παρουσιάσουν δικαιολογητικά έγγραφα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

-Στον «πάγο» μπαίνουν για μια εβδομάδα τουλάχιστον οι εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών καθώς, τα capital controls συνοδεύονται από μπλόκο στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.  Το πιθανότερο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να τεθεί εκτός του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών Target, άρα οι επιχειρήσεις δε θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις εξαγωγές. Τραπεζικοί παράγοντες, πάντως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι το διάστημα «αποκλεισμού» από το Target δε θα ξεπεράσει τη μια εβδομάδα καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα παρουσιαστούν σοβαρές ελλείψεις σε πολλούς τομείς της αγοράς.

-Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιασθούν και στην προμήθεια καυσίμων. Αν και από τα EΛΠΕ καθησυχάζουν ότι τα αποθέματα της χώρας επαρκούν για πολλούς μήνες ακόμα, το θέμα είναι ότι πολλοί πρατηριούχοι προμηθεύονται καύσιμα από τις εταιρείες μέσω επιταγών που καταθέτουν στις τράπεζες οι οποίες, ωστόσο, θα είναι για την επόμενη εβδομάδα κλειστές. Επίσης μέσω των τραπεζών γίνεται και η πληρωμή των δασμών πριν τα καύσιμα και διατεθούν από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες στην αγορά. Το πιθανότερο είναι τα EΛΠΕ να προχωρήσουν στη χορήγηση μεγαλύτερης χρονικής πίστωσης στις εταιρείες και τους πρατηριούχους ενώ όσοι από τους τελευταίους χρησιμοποιούν το web-banking δηλαδή τις διαδικτυακές συναλλαγές – που όμως δεν είναι η πλειοψηφία- θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου χωρίς προβλήματα.

-Κίνδυνο να μην πάρουν τα χρήματά τους διατρέχουν και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Με τις τράπεζες εκτός λειτουργίας, η πληρωμή από τα γκισέ των τραπεζών είναι αδύνατη για όσους δεν έχουν κάρτα αυτόματων συναλλαγών. Για όσους διαθέτουν τέτοια κάρτα, θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρόνοια από την πολιτεία ώστε να εξαιρεθούν οι πληρωμές αυτές από το «πλαφόν» των 60 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης έχει γνώση του θέματος, ωστόσο, μένει να δούμε πώς θα παρέμβει για να το λύσει.

-Τουλάχιστον τις πρώτες μέρες οι πιστωτικές κάρτες πιθανότατα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού, με κλειστές τις τράπεζες, δε θα μπορούν να γίνουν πληρωμές δόσεων στο τέλος του μήνα. Αφενός γιατί οι πωλητές δε θα γνωρίζουν πότε θα πάρουν τα χρήματά τους αφετέρου επειδή οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα όρια των πιστωτικών καρτών για να περιορίσουν το ρίσκο. Πιθανότατα το ίδιο να ισχύσει και για τις χρεωστικές κάρτες, κατά τις πρώτες ημέρες, τουλάχιστον έως ότου προσαρμοστούν τα συστήματα.

-Τέλος, τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα,  αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των άλλων Ταμείων που δεν… διαθέτουν κάρτα αυτόματων συναλλαγών ώστε να εισπράξουν τα ποσά από τα ATM

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

SHARE