Τι απαντά το Μαξίμου σε Γιούνκερ

  Τι απαντά το Μαξίμου σε Γιούνκερ

  Απάντηση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρινίζοντας τα σημεία στα οποία σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ η ελληνική κυβέρνηση δίνει λάθος πληροφόρηση.

  Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων» στην πρόταση των θεσμών, ενώ επικαλούνται tweets του δημοσιογράφου των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος κάνει λόγο κόψιμο του ΕΚΑΣ και για περικοπή συντάξεων στην πρόταση των πιστωτών, ανεξαρτήτως της τοποθέτησης του κ. Γιούνκερ.

  Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι η πρόταση της Κομισιόν προτείνει σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2019 και αύξηση των εισφορών υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, κάτι που θα επεκταθεί, όπως σημειώνουν, και στις επικουρικές συντάξεις.

  Σε ό,τι αφορά τα επικουρικά ταμεία, σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων, εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.

  «Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί αμέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση από το 2016. Τι σημαίνει 1% στο ΑΕΠ; Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα περικοπούν από συντάξεις και ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

  Ακόμα, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, η πρόταση των θεσμών προβλέπει «να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές», δηλαδή, όπως εκτιμούν, και άλλες μειώσεις συντάξεων.

  Παράλληλα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, οι θεσμοί ζητούν «να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία», που συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 7οο εκ. ευρώ ετησίως.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κοινωνικά μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Γιούνκερ είναι, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, η μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και η κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία, αλλά και η αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

  Συνεχίζοντας, κάνουν λόγο για επιμονή των θεσμών για ΦΠΑ 23% σε εστίαση και ξενοδοχεία, διευκρινίζοντας ότι μετά από συνεχείς πιέσεις υποχώρησαν ως προς τα ξενοδοχεία στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις. Παράλληλα, παρατηρούν οι κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί επιμένουν για ΦΠΑ 13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό, καθώς και για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

  Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα περί τελεσιγράφου, οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του σαφέστατα είπε ότι εκπνέει η προθεσμία για την Αθήνα.

  «Να σημειωθεί τέλος ότι αυτή καθ’ αυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Κάθε μήνα θα υπάρχει αξιολόγηση, ενώ σε πέντε μήνες όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή! Καμιά προοπτική, λοιπόν, δεν διαφαίνεται αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, που «ξεχνά» ότι υπάρχει και ένα τεράστιο χρέος προς ρύθμιση. Θα είναι ένα συμβόλαιο μόνιμης και «νόμιμης» ομηρίας της χώρας», καταλήγουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

  ΠΗΓΗwww.naftemporiki.gr
  SHARE